• Word gratis lid
  • Investeer in Mensenrechten

Persbericht: Prijs voor Mensenrechten uitgereikt aan Globe Aroma

10 december 2018

       

Op 8 december 2018, aan de vooravond van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, ontving Globe Aroma de Prijs voor Mensenrechten. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten om individuen of organisaties te steunen die een waardevolle bijdrage leverden aan de strijd voor mensenrechten.

Op de prijsuitreiking brachten kunstenaars van het open kunstenhuis Globe Aroma hulde aan de mensenrechten via performances, muziek, video en schilderkunst. Ze getuigden op emotionele wijze over hun verlangen naar gerechtigheid en beklemtoonden hoe essentieel het is om een veilige plaats in hun leven te hebben.

Haar waardevolle artistieke projecten met nieuwkomers maakt Globe Aroma tot de verdiende winnaar van de Prijs voor Mensenrechten volgens minister Sven Gatz. “Heel wat mensen die in onze strak geregelde samenleving uit de boot vallen, krijgen bij Globa Aroma de kans om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.”

Sophie Alexandre, directeur van Kunstenfestivaldesarts, benadrukte de rol van Globe Aroma als toevluchtsoord. “Het biedt een oase van rust voor zijn gebruikers, een gastvrije plek, warm en geruststellend, die hen toelaat om in alle vrijheid hun kunst te beoefenen, ver weg van politiedreiging en de constante spanning die ze mogelijk ervaren in de publieke ruimte. In plaats van haar te bedreigen, zoals gebeurde met de politie-inval in februari 2018, moet de overheid haar koesteren als een plaats om nieuwe denkbeelden te creëren.”

Die politie-inval was voor directeur van Globe Aroma, Els Rochette een wake-up call over de staat van mensenrechten in ons land. “Deze prijs is een grote opsteker voor onze organisatie. We dragen ze op aan alle kunstenaars en alle vrienden die nu buiten slapen, op zoek moeten naar een maaltijd, die in constante onzekerheid moeten leven. Jullie kracht om vol energie te blijven doorgaan is bewonderenswaardig.”

Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, beaamde dat Globe Aroma en de Liga een essentiële rol hebben in het bieden van een tegenwicht. “We hebben een sterk middenveld nodig dat aantoont waar de politiek faalt. De Liga voor Mensenrechten is in toenemende mate verontrust over de manier waarop bepaalde burgers, organisaties en ngo's die de cruciale taak van kritische waarnemer vervullen, worden behandeld. Zwijgen en nietsdoen is geen optie meer.”

Meer informatie

Fien De Smet, fien@mensenrechten.be.

https://prijs.mensenrechten.be/

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief