• Word gratis lid
  • Investeer in Mensenrechten

'Van Homo sapiens tot data-koe': Nigel Williams reikt Big Brother Awards uit

19 oktober 2017

       

Het zit erop. De Big Brother Awards zijn uitgereikt. Deze twijfelachtige prijzen gingen dit jaar naar het fenomeen 'state hacking', dat op steeds grotere schaal wordt toegepast door Europese overheden, en naar de ANPR-camera’s, die steeds slimmer worden.

Wat is gebleken? Privacy is belangrijk:

 

De genomineerden

De vijf genomineerden werden tijdens de namiddagsessies van de #BigBrotherAwards nog eens stevig uit de doeken gedaan. Een paar citaten:

  1. State hacking: “In Europa beginnen mensen zich zorgen te maken over hun privacy en statehacking als de rechtsstaat afbrokkelt. Maar dan is het te laat.” (nominatie van Edri)

  2. De massale screening van Tomorrowland-festivalgangers: “De overheid respecteert hier haar eigen wetten niet. De politie heeft de screening georganiseerd, maar waar is de rechterlijke macht in dit verhaal?” (nominatie van Liga voor Mensenrechten vzw)

  3. Smart Cities: “Kunnen opgaan in de menigte is in Smart Cities verleden tijd.” (nominatie van Progress Lawyers Network)

  4. De Bijzondere Onderzoeksmethoden (BOM-wet): “Aangezien er op een smartphone veel meer gegevens staan dan wat er thuis gevonden kan worden, zouden smartphones beschermd moeten worden als een woning.” (nominatie van de Ligue des Droits de l'Homme asbl)

  5. De ANPR-camera’s: “Die ‘slimme camera’s’ noemt men ‘een schild’, alsof ze ons louter beschermen. In Antwerpen bestaat er nog één, laatste rode lijn waarlangs je onzichtbaar door de stad kan lopen.” (nominatie van datapanik)

Een impressie
klik hier voor een foto-impressie

 

De grootste privacyschenders van 2017

Vrijdag om 19u30 was het dan zover: de bekendmaking van de winnaars. Overhandiging van een trofee kwam er echter niet bij kijken: de uitgenodigde beleidsmakers stuurden helaas hun kat. Maar niet getreurd, Nigel Williams ving het gemis op. Op zijn beklijvende manier herinnerde hij ons aan de belangrijkste redenen waarom we ons recht op privacy niet mogen opgeven. Hij merkte daarbij een evolutie op van homo sapiens richting een soort ‘data-koe’, “een koe die gemolken wordt voor haar data. Het is al bijna zo. Blijven we homo sapiens of veranderen we in een soort computergestuurd wezen dat niet voor zichzelf denkt?” Hij haalt ook het hellend vlak aan: “We zitten in een systeem dat zichzelf voortdrijft, en ik vraag me af of íemand dat nog kan tegenhouden. Denk aan de atoombom. Op een gegeven moment was hij er. Daarna werd hij ook gebruikt.” Klik hier om te luisteren naar Nigels humoristische podcast waarin hij zich voorbereidt op de Big Brother Awards.

De ANPR-camera’s sleepten de publieksprijs in de wacht, met 347 van 1.500 stemmen. Wim Vandenbussche van datapanik, de organisatie die de ANPR-camera’s nomineerde, reageert: “De award toont dat er wel meer mensen zich zorgen maken over de evolutie om al onze verplaatsingen te registreren en bij te houden. De zogenaamde slimme camera’s worden gekoppeld aan steeds meer databanken en ook de plannen om de gegevens een jaar lang bij te houden en de camera’s te koppelen aan gezichtsherkenning zijn redenen om ons ongerust te maken.

‘State hacking’ liep weg met de juryprijs omdat, simpel gezegd, de overheid hiermee crimineel gedrag vertoont en privacy echt onmogelijk maakt. Kirsten Fiedler, directeur van EDRi, die dit ‘state hacking’ door de Europese overheden voor de BBA nomineerde, stelt: “Overheidshacking tast de privacyrechten van burgers aan op een nieuwe en bijzonder invasieve manier. Maar het ondermijnt ook de veiligheid op internet. Denk maar aan de recente WannaCry-aanval.

 

Welke informatie wil jij niet delen?

In de aanloop naar de Big Brother Awards vroeg de Liga aan het brede publiek om op een virtuele identiteitskaart aan te duiden welke persoonlijke gegevens voor hen een hoge privacywaarde hebben. Uit de poll bleek dat de hoogste waarde wordt toegekend aan ‘mijn seksuele oriëntatie’ (83,1 %), op de voet gevolgd door ‘mijn laatste zoekterm’ (81,9 %). Een stuk toleranter bleek het publiek tegenover het prijsgeven van het geslacht (57,5 %) en zelfs de vingerafdruk (61 %).

De Big Brother Award is een internationale prijs, die in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten. Ieder jaar kiezen we een privacy gerelateerd thema voor de Big Brother Awards. Waar denk jij dat het volgend jaar over zou moeten gaan? Wat zijn jouw grootste zorgen ten aanzien van privacy? Laat het ons weten op info@bigbrotherawards.be. En houd https://bigbrotherawards.be in de gaten voor updates en aankondigingen!

Welke informatie wil je niet delen?

Tags:

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief