Anna Defossez

Vanaf 1 september komt Anna 4/5de ons fijne team vervoegen als bewegingsmedewerker. Zij zal de prijs voor mensenrechten organiseren, workshops ontwikkelen en geven, beleidsplannen en doelen mee uitschrijven, de vrijwilligerswerking nieuw leven in blazen en nog zoveel meer. We vermoeden dat niet enkel het team nieuwsgierig is om Anna wat beter te leren kennen. Tijd voor wat doortastende vragen dus.

       

Wie is Anna?  

Zes vragen aan onze nieuwe bewegingsmedewerker.  

Vanaf 1 september komt Anna 4/5de ons fijne team vervoegen als bewegingsmedewerker. Zij zal de prijs voor mensenrechten organiseren, workshops ontwikkelen en geven, beleidsplannen en doelen mee uitschrijven, de vrijwilligerswerking nieuw leven in blazen en nog zoveel meer.

Anna, welkom bij onze fijne mensenrechtenclub! Wat betekenen mensenrechten voor jou?  

De basis voor een eerlijke en gelijkwaardige samenleving. Het zijn afspraken die ons vrijheden geven en veiligheid en het verplicht ons rekening te houden met de rechten van anderen. De rechten lijken vaak vanzelfsprekend, totdat we doorhebben welke inspanning we allemaal samen moeten doen om ze ook voor iedereen in ere te houden. Mensenrechten vallen dus voor mij ook automatisch samen met dialoog.  

Waar wil jij je stempel op drukken bij de Liga?  

Binnen de Liga wil ik creativiteit binnenbrengen en beweging. Bewegingsmedewerker vind ik dan ook een fijne functie;) Zowel buiten als binnen de liga hoop ik dat mijn aanwezigheid op z’n minst een spoor zal nalaten. Ik heb begrepen dat de Liga de laatste jaren zichzelf aan het heruitvinden is en ik sta graag mee voor die uitdaging. Hoe verbind je de sterke waarden van de Liga met de nieuwe wind die erbij komt? Bij wie gaan we ten rade en met wie willen we samenwerken? Welke doelen willen we samen bereiken? Ik zit nog met veel vragen en hopelijk kan ik op enkelen een antwoord bieden.  

Waar word je blij van?  

Ik word blij van mooie dingen. Een mooi boek, een theatervoorstelling, concert, dans of… Maar ook van de eerste zon die schijnt na een storm, de bloemen in mijn tuin en de vriendschappen die ik heb. En lekker eten ik ben altijd blij met lekker eten!  

Met welke figuur uit de wereldgeschiedenis zou je graag eens iets gaan drinken?  

Hannah Arendt. Ze is een filosoof waar ik erg naar opkijk. Ze was in een kantelpunt van de geschiedenis, in een zeer mannelijke omgeving en krachtige vrouwelijke filosoof. Ze schreef over de rechten van vluchtelingen en de ambiguïteit in het verdrag der mensenrechten. Tegelijkertijd bleef ze als joodse schrijfster loyaal aan haar leermeester Heidegger, wie zich aansloot in de jaren 30 bij de NSDAP. Die dualiteit intrigeert me. Ik ben ook heel benieuwd hoe ze naar de wereld vandaag zou kijken. 

Welk boek / film / theaterstuk / gedicht /… deed je anders naar de wereld kijken?  

Toen ik 15 was ben ik met de school naar een dansvoorstelling gegaan van Anne Teresa de Keersmaeker. Per geluk belandde ik op de voorste rij. De dans, live muziek, de beweging, de energie en de kracht doorheen heel de voorstelling waren indrukwekkend. Het was de eerste keer dat een stuk me zo wist te raken. De taal en kracht die vanuit het lichaam kan komen, zonder woorden, verwonderde mij het meeste. Er is meer dan woorden om een verhaal en boodschap over te brengen. Die verhalen vond ik daarna ook in de straten, in gebouwen en in de houding van mensen. Het stuk heeft me in de rol van toeschouwer leren plaatsen. Je kan vanuit die positie best veel te weten komen.

Wat is je beste mensenrechtentip?  

Luister! We zijn vaak op zoek naar ons eigen recht en gelijk erin dat we vergeten te luisteren.  

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.