Crowdfunding Huis van de Mensenrechten succesvol afgesloten

08 oktober 2020

       

Deze week is de crowdfunding voor het Huis van de Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten en La Ligue des Droits Humains afgesloten. In totaal werd er meer dan 260.00€ aan donaties ingezameld. Dit is meer dan we hadden durven dromen en voor ons is dit dan ook een enorme opsteker! Hartelijke dank aan iedereen die meewerkte aan de crowdfunding en aan iedereen die doneerde.

De crowdfunding voor het Huis van de Mensenrechten startte midden juni 2020. Samen met La Ligue des Droits Humains hebben we een pand aangekocht in Molenbeek, Brussel. Om de aankoop te financieren en er ook nog de nodige werken in te laten in voeren, beslisten we om een crowdfundingcampagne te lanceren. Want er moest 550.000€ aan extra middelen gevonden worden. Een heel grote uitdaging, zeker middenin coronatijden. Vandaag, een goede drie maanden later, hebben we samen dit ambitieuze doel bereikt. Het nodige budget is binnen, dankzij heel veel gulle mensen, organisaties en bedrijven.

Ambitieuze doel bereikt

“We zijn ontroerd dat we met onze crowdfunding zo'n groot bedrag hebben kunnen ophalen. Dit hadden we nooit durven dromen. Meer dan 230 mensen hebben een verzamelpagina aangemaakt en aan hun netwerk gevraagd om deze pagina te delen en de boodschap te verspreiden. Meer dan 3000 mensen vanuit zowat het hele land hebben gedoneerd. Deze enorme steun is een heel sterke boodschap. Het toont aan dat mensen wel degelijk wakker liggen van hun mensenrechten en dat ze er bezorgd om zijn wanneer deze beknot worden. Dit hebben we vooral gezien tijdens de lockdown in het voorjaar, toen onze vrijheid enorm ingeperkt werd. Mensen zijn niet alleen bezorgd over hun grondrechten, maar ze deden er ook hun portemonnee voor open. Daar hebben wij enorm veel bewondering en respect voor. Hartelijk bedankt!”, zeggen de voorzitters Kati Verstrepen en Olivia Venet.

Referentiepunt voor mensenrechten in België

Het Huis van de Mensenrechten ligt in Molenbeek-Brussel en het wordt het referentiepunt in België op het gebied van mensenrechten. We investeren in de aankoop van een huis, niet alleen om er in samen te werken, maar ook om elkaar te versterken en onze onafhankelijkheid te garanderen. Het Huis van de Mensenrechten wordt niet alleen een plek die symbool staat voor de universaliteit van de mensenrechten, maar ook een plek waar mensenrechtenverdedigers, werknemers en vrijwilligers elkaar ontmoeten en waar we trainingen en seminars voor het grote publiek kunnen organiseren.

Mensenrechten garanderen onze vrijheid, onze veiligheid, ons welzijn en ook die van toekomstige generaties. Dit project werd gelanceerd onder impuls van Michel en Brigitte Visart, de ouders van Lauriane, een jonge advocate die omkwam bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. Hun donatie was niet alleen een enorme duw in de rug voor ons, maar het versterkte ons ook in onze vastberadenheid om deze droom te realiseren.

Tijdens de campagne kregen we financiële steun van vele bedrijven en organisaties, zoals advocatenkantoor Amistadlaw, de Université Libre de Bruxelles, de Internationale Organisatie van Gevangenissen, FGTB, Talitha Koum, Linklaters, Cromwell en Moring, Cabinet Vergauwen, Stay @ Home, Jump asbl, Senior Montessori ASBL, SAD, Avocats.be, Femmes Prévoyantes Socialistes de Liège, de Territories of Memory, de balie van Brussel, het Ilôt, Barriacade. Ook de P & V-groep van de National Union of Socialist Mutualities / Solidaris en de Socialistische Mutualiteiten hebben het project genereus ondersteund. En dan waren er nog grote donaties van anonieme landgenoten. Allen hebben zij er voor gezorgd dat veel burgers zich betrokken voelden en zelf ook begonnen te doneren.

Na 40 jaar opnieuw samen onder één dak

Zo komen de Liga voor Mensenrechten en La Ligue des Droits Humains na 40 jaar actief te zijn vanuit verschillende locaties opnieuw samen onder één dak. We zullen ook gastheer zijn voor de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH). De inhuldiging van het Huis van de Mensenrechten staat gepland voor oktober 2020, mits de ontwikkeling goed verloopt.

De campagnewebsite verdwijnt niet meteen. Het blijft tot 5 november 2020 mogelijk om via deze site een donatie te doen. Nadien kan dit ook nog via de website van de Liga voor Mensenrechten en via de website van la Ligue des Drois Humains.

We danken nogmaals hartelijk alle mensen die dit project hebben gesteund. Het is dankzij hen dat het Huis van de Mensenrechten kan gerealiseerd worden.

https://human-rights-house.be/nl

Meer informatie:

Kati Verstrepen – voorzitter Liga voor Mensenrechten via kati@mensenrechten.be

Olivia Venet – voorzitter la Ligue des Droits Humains via presidence@liguedh.be

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.