Detentie
Gedetineerden hebben ook (mensen-) rechten
België kampt al jaren met een aanhoudende overbevolking van de gevangenissen. Er is sprake van mensonwaardige toestanden, die meer dan eens aan de kaak werden gesteld door internationale toezichtorganen zoals het CPT (Anti-folter Comité van de Raad van Europa) en het CAT (het Anti-folder orgaan van de verenigde Naties). Er werd beslist om gevangenissen bij te bouwen en in afwachting daarvan gevangeniscellen te huren in Tilburg. Dit is geen duurzame oplossing, gezien al meermaals werd bewezen dat het bijbouwen van gevangenissen een aanzuigend effect heeft en de cellen binnen de kortste keren weer volzet zijn.
De Liga denkt verder, en zoekt naar alternatieven. De vraag moet worden gesteld: wat werkt er in de gevangenis?
Wij doen dit met verschillende projecten rond internering, gedifferentieerde strafuitvoering, Tilburg en ons Netwerk Samenleving & Detentie.
Detentie en radicalisering
Door de aanslagen in Europa is radicalisering een hot item geworden in beleidskringen en komen allerlei anti-terreurmaatregelen in een stroomversnelling. Enkele verdachten van de aanslagen in Brussel hadden ook een crimineel verleden. Stemmen gingen op dat zij geradicaliseerd zijn in onze gevangenissen. Dat gevangenissen een potentiële voedingsbodem zijn voor radicalisering en rekrutering is zeker geen nieuw gegeven. De vraag blijft: hoe voorkomen we dit? Zijn er alternatieven? Lees hier onze Visietekst Detentie en Radicalisering.
De Huizen
De Huizen is een concept dat gesteund wordt door de Liga voor Mensenrechten en waarin wordt gezocht naar een alternatief voor de huidige gevangenissen. In plaats van het klassieke gevangenisconcept wordt gekozen voor Detentiehuizen die kleiner zijn, van elkaar verschillen in veiligheidsniveau, aanpak en aanbod, en beter aansluiten bij de huidige maatschappelijke context.