Detentie

Gedetineerden hebben ook (mensen)rechten

België kampt al jaren met een aanhoudende overbevolking van de gevangenissen. Er is sprake van mensonwaardige toestanden, die meer dan eens aan de kaak werden gesteld door internationale toezichtorganen zoals het CPT (anti-foltercomité van de Raad van Europa) en het CAT (het anti-folterorgaan van de Verenigde Naties). Er werd beslist om gevangenissen bij te bouwen. Dat is geen duurzame oplossing, gezien al meermaals werd bewezen dat het bijbouwen van gevangenissen een aanzuigend effect heeft en de cellen binnen de kortste keren weer volzet zijn. 

De Huizen 

De Huizen is een concept dat gesteund wordt door de Liga voor Mensenrechten en waarin wordt gezocht naar een alternatief voor de huidige gevangenissen. In plaats van het klassieke gevangenisconcept wordt gekozen voor Detentiehuizen die kleiner zijn, van elkaar verschillen in veiligheidsniveau, aanpak en aanbod, en beter aansluiten bij de huidige maatschappelijke context. 

Administratieve Detentie  

Verder focust de Liga ook op het overmatig gebruik van administratieve detentie van mensen zonder wettig verblijf. Omdat detentie een forse beperking is van het fundamentele recht op vrijheid en veiligheid, mag detentie om 'immigratieredenen' alleen onder bepaalde voorwaarden toegepast worden. Momenteel worden die voorwaarden zeer breed geïnterpreteerd en worden mensen te snel en te lang van hun vrijheid beroofd.  

De Liga schreef erover in haar rapport uit 2018 rond vrijheid en veiligheid.  

In de context van migratie wil de Liga pleiten voor het werken aan alternatieven voor detentie en het terugbrengen van het menselijke perspectief. De Liga voor Mensenrechten is voorstander van het werken aan toekomstoriëntering voor mensen zonder wettig verblijf. Met ruimte, respect en tijd kunnen mensen wel tot duurzame oplossingen komen. Een duurzame oplossing kan zijn: een wettig verblijf in België, een wettig verblijf in een ander land of een duurzame terugkeer naar het land van herkomst. Daarom maakt de Liga deel uit van de begeleidingscommissie rond het project Plan Together van Jesuit Refugee Service (JRS). Binnen de begeleidingscommissie brengen we het mensenrechtenperspectief binnen en tonen onze steun voor dat hoopgevende project.  

Deel deze pagina