Banner

Veelgestelde vragen

De Liga voor Mensenrechten is een beweging. Wij willen het bredere publiek sensibiliseren en het beleid beïnvloeden ten voordele van mensenrechten.

De Liga voor Mensenrechten is een beweging. Wij willen het bredere publiek sensibiliseren en het beleid beïnvloeden ten voordele van mensenrechten. We proberen op verschillende manieren schendingen van mensenrechten aan te kaarten.

Wij kunnen niet ingaan op individuele zaken en doen niet aan hulpverlening. Indien je op zoek bent naar advies verwijzen we je graag door naar onderstaande organisaties.

Advies nodig?

 • Heb je een juridische vraag en behoefte aan een eerste oriënterend gesprek of advies?
  Afhankelijk van je vraag kan je mogelijk terecht bij het OCMW, de eerstelijnsbijstand of een vredegerecht die een eerste gratis advies kunnen geven. Ook kan je (afhankelijk van je vraag) terecht bij één van de volgende instanties: de Wetswinkel, Huurdersbond, Vakbond, Jurifoon. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met een advocaat of een Justitiehuis.
 • Heb je een juridische vraag en heb je al een eerste advies ingewonnen of is je vraag te complex voor een verkennend gesprek?
  Je kunt dan het beste een advocaat inschakelen of je wenden tot een Justitiehuis. Indien je denkt in aanmerking te komen voor een pro deo advocaat kun je dit navragen bij het Bureau Juridische Bijstand in je buurt, zij wijzen je dan een advocaat toe.
 • Heb je een klacht over discriminatie of racisme?
  Je kunt hiervoor contact opnemen met Unia, het interfederale gelijkekansencentrum.
 • Heb je een andere hulpvraag?
  Neem dan contact op met een CAW bij jou in de buurt.

Mensenrechten en de Liga

 • Heb je een vraag over één van onze acties of evenementen?
  Hier vind je meer informatie over onze acties. Indien je nog vragen hebt kun je ons altijd bereiken via e-mail via info@mensenrechten.be.
 • Heb je interesse in vrijwilligerswerk of een stage bij de Liga voor Mensenrechten?
  We hebben regelmatig verschillende mensen nodig. Van activisten met inhoudelijke expertise tot handige Harry’s die praktische klusjes willen opknappen.  Heb je interesse om binnen onze community aan de slag te gaan? Stuur een mail naar info@mensenrechten.be en we bekijken samen wat we kunnen doen voor mensenrechten. Meer informatie vind je hier.

  Soms is er plek voor een stagiair(e), afhankelijk van de interesse, duur en eventuele stageopdracht. Indien je enthousiast bent om je in te zetten voor de mensenrechten als stagiair(e) kan je ons het beste contacteren met je cv, korte motivatie, wensen, en andere relevante informatie via e-mail: info@mensenrechten.be.
 • Wil je investeren in mensenrechten en ben je benieuwd hoe je kan bijdragen?
  Om onze missie uit te voeren en inbreuken op mensenrechten te voorkomen, aan te kaarten en op te heffen is alle financiële hulp welkom. We verwelkomen je graag als donateur, maar ook éénmalige giften zijn uiteraard meer dan welkom. Of heb je weleens gedacht aan een Ligafeest of partnerschap met de Liga voor Mensenrechten voor uw bedrijf of organisatie? Ook dat kan! Klik hier voor alle mogelijkheden om te investeren in mensenrechten.
 • Behoefte aan leesvoer over mensenrechten?
  Abonneer je hier één van onze tijdschriften of bekijk onze andere publicaties. FATIK is ons tijdschrift voor strafbeleid en het gevangeniswezen. We volgen hiervoor de recente evoluties van het strafbeleid op de voet en bespreken deze in onze kritische artikels. Het Tijdschrift voor Mensenrechten (TvMR) behandelt mensenrechten op een academische en toegankelijke manier. Een ruime waaier aan thema’s komen aan bod met een bijzondere aandacht voor mensenrechten in België en Vlaanderen.
 • Wil je meer weten over mensenrechten en wat mensenrechten voor jou kunnen betekenen?
  Hier vind je een overzicht van het ontstaan van de mensenrechten, de belangrijkste verdragen en waarom mensenrechten onze bescherming verdienen.
 • Staat je vraag er niet bij of heb je behoefte aan meer uitleg?
  Je kan ons contacteren via e-mail op: info@mensenrechten.be of per post op: Leopold II-laan 53, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Deel deze pagina