Hof van Cassatie herroept voor het eerst eigen uitspraak na veroordeling door het EHRM

30 mei 2008

In de Liga nieuwsbrief van februari 2007 kon je lezen over het ‘Wetsontwerp tot wijziging van het Wetboek van strafvordering met het oog op de heropening van de rechtspleging in strafzaken’. Dit ontwerp, dat intussen wet werd(1), laat toe een strafprocedure te heropenen indien het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schending van het EVRM in de zaak vaststelt. Op 9 april 2008 werd de wet voor het eerst toegepast en herriep het hoogste Hof zijn eigen uitspraak.

De zaak gaat over een man die in België veroordeeld werd terwijl hij een gevangenisstraf uitzat in Duitsland. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en betaling van een geldboete. In beroep werd zijn schuld bevestigd, en werd de straf bovendien verzwaard omdat er sprake zou zijn van recidive(2). De veroordeling werd aan de betrokkene betekend in Duitsland. Hierbij werd nagelaten te vermelden op welke manier verzet aangetekend kon worden tegen de beslissing. De betrokkene probeerde dit toch; hij richtte op de dag van de betekening een aangetekende brief aan ‘de Procureur des Konings van het Hof van Beroep te Luik’ waarin hij aangaf de beslissing te willen aanvechten.

Zodra de man aan België werd uitgeleverd, zo’n slordige 4 jaar later, legde hij bij de gevangenisdirecteur eveneens een verklaring af waarin hij stelde zich tegen de veroordeling te willen verzetten. Het verzet werd onontvankelijk verklaard(3) omwille van laattijdigheid. Het Hof van Beroep meende dat de betrokkene op het moment van de betekening niet in de onmogelijkheid verkeerde om verzet aan te tekenen. Het Hof van Cassatie volgde deze redenering(4).

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens daarentegen, besliste anders(5). Het Hof meent dat het recht op toegang tot een rechter geschonden werd. De betrokkene maakte duidelijk zijn wil om te verschijnen kenbaar. Hij deed dit niet op de manier bepaald in de wet, maar dat kan hem moeilijk kwalijk genomen worden, gezien hij niet degelijk werd geïnformeerd over de toepasselijke wetgeving.

Het Hof van Cassatie herroept nu dus zijn eigen arrest en verbreekt de beslissing van het Hof van Beroep te Luik waarin het verzet van Ferreira onontvankelijk verklaard wordt. De zaak zal opnieuw ten gronde behandeld worden door het Hof van Beroep in Bergen… intussen zowat 15 jaar na de eerste veroordeling.

1. Wet van 1 april 2007 tot wijziging van het Wetboek van strafvordering met het oog op de heropening van de rechtspleging in strafzaken’, B.S. 9 mei 2007.
2. Luik, 30 juni 1998.
3. Luik, 4 november 1998.
4. Cass., 6 januari 1999.
5. Hof Mensenrechten, Da Luz Dominquez Ferreira t. België, 24 mei 2007.

Deel dit artikel

   

Tags:

ARCHIEF

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.