• Word gratis lid
  • Investeer in Mensenrechten

Reactie op de aanslag op 20 juni: laat angst niet onze baas zijn

23 juni 2017

       

De Liga voor Mensenrechten is opgelucht dat de (mislukte) aanslag van 20 juni op Brussel centraal station geen slachtoffers heeft veroorzaakt.

Tegelijkertijd maken wij ons zorgen over de toeneming van de militarisering van onze samenleving. Het is begrijpelijk dat aanslagen angst oproepen bij mensen. Echter, militairen in de straat is enkel een uiting van symboolpolitiek. De waarheid is dat geen enkele hoeveelheid militairen of andere repressieve maatregelen aanslagen kunnen voorkomen.

De politie is er om onze veiligheid te waarborgen, en moet deze taak weer terug overnemen van militairen. Onze politie en hulpdiensten zijn, en kunnen worden, getraind om deze taak adequaat op te nemen. De aanwezigheid van het leger voor bepaalde bewakingsopdrachten is in uitzonderlijke omstandigheden aanvaardbaar maar mag geen permanente toestand worden. Het leger hoort nu niet thuis in de straten van onze democratie. Hun aanwezigheid is ondertussen een pijnlijke vingerwijzing dat er niet wordt gewerkt aan een duurzame oplossing. Er wordt enkel ingezet op ‘damage control’. We moeten ons volledig toeleggen op een veelzijdig en effectief preventiebeleid.

Wij maken ons zorgen over de vrijheden die wij langzamerhand opgeven voor deze illusie van veiligheid. Wij geloven dat mensenrechten onze veiligheid én vrijheid tegelijkertijd kunnen bewaken. Om samen na te denken over hoe we deze uitdaging het best aangaan, gaan we in gesprek met burgers, (ervarings-) deskundigen, politici, en andere invloedrijke personen. Kijk voor meer informatie op https://mensenrechten.be.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief