• Word gratis lid
  • Investeer in Mensenrechten

Studiedag "Vervolgingspolitiek of politieke vervolging? Het voorbeeld van mensensmokkel"

11 maart 2019

Op 29 maart 2019 organiseert Progress Lawyers Network zijn jaarlijkse studiedag, in samenwerking met GREPEC (Universiteit Saint-Louis). Dit jaar zullen we het vervolgingsbeleid in mensensmokkeldossiers bestuderen.

       

De “strijd tegen mensensmokkel” is een van de fundamenten van het migratiebeleid en de strafvervolging, niet alleen in België, maar ook op Europees niveau.

Door als een refrein te herhalen dat we smokkelaars moeten vervolgen en bestraffen, telkens wanneer het over vluchtelingen gaat, ontstaat (al dan niet gewild) het beeld dat migratie en criminaliteit met elkaar verbonden zijn.

De mantra van de strijd tegen smokkelaars verbergt de veel complexere werkelijkheid en negeert bijvoorbeeld het verband tussen grenzen streng bewaken en mensensmokkel, de steeds onduidelijkere positie van het slachtoffer van mensensmokkel, of de verhouding tussen de middelen die ter beschikking staan van de politie om de criminele netwerken aan te pakken en de middelen die ingezet worden tegen de migranten zelf.  

Tijdens deze  studiedag zal het vervolgingsbeleid op het gebied van mensensmokkel onder de loep gelegd worden en komen volgende vragen aan bod:

Waar en hoe wordt er over vervolging beslist? Wat zijn de doelstellingen? Wat is de Belgische en Europese regelgeving? Wat is de positie van de slachtoffers van deze misdrijven? Hoe kan men voorkomen dat de bestraffing van mensensmokkel wordt gebruikt om migranten of solidaire burgers te criminaliseren?

Om deze vragen te beantwoorden, verwelkomt Progress Lawyers Network specialisten uit de academische wereld en uit de juridische praktijk. Ze geven ook het woord aan ervaringsdeskundigen en aan mensen die werden vervolgd in België, Frankrijk en Italië.

Klik hier voor meer informatie.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief