De VN Special Rapporteur voor antiterreur en mensenrechten deelt onze bezorgdheden

04 juni 2018

       

De Special Rapporteur voor antiterreur en de bescherming van de mensenrechten van de Verenigde Naties, Fionnuala Ní Aoláin, bracht vorige week een bezoek aan België. Ook wij deelden onze analyses en aanbevelingen met haar.

Ze uitte een aantal bezorgdheden die wij met haar delen, waaronder onderstaande.

Ze waarschuwt voor etnisch profileren, ofwel de praktijk waarin de politie iemand controleert omwille van iemands etnische of religieuze kenmerken, in plaats van individueel gedrag of een objectieve reden. De Special Rapporteur maakt zich zorgen over etnisch profileren als mogelijk gevolg van antiterreur wetten en beleid die in het bijzonder moslims stigmatiseren.

De Liga voor Mensenrechten onthaalt ook de oproep van de VN expert tot het oprichten van een Nationaal Mensenrechteninstituut (NMRI) op applaus. Wij vinden dat België dringend behoefte heeft aan een nationaal instituut dat onze mensenrechten beschermt en nagaat of elk wetsvoorstel conform de mensenrechten is.

De VN expert legt verder de vinger op de wonde van de situatie in het Belgische gevangeniswezen. Zo wijst ze enerzijds op het systematisch ontbreken van deradicaliseringsprogramma’s voor gedetineerden en  was ze anderzijds bezorgd over mogelijke mensenrechtenschendingen in de isolatieregimes in onze gevangenissen.

Ook de terugkeer van Syrië-gangers en hun kinderen is volgens haar een uitdaging, waarvoor ze de Belgische autoriteiten aanmaant tot een menswaardige behandeling.

Heel binnenkort lanceert de Liga voor Mensenrechten over de meeste van deze onderwerpen een rapport met beleidsaanbevelingen.

Lees alle voorlopige uitgebreide conclusies van de Special Rapporteur in de bijlage. Of klik op deze link om naar het persbericht te gaan.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.