Kritiek van Liga voor Mensenrechten wordt gehoord

22 september 2003

De Liga voor Mensenrechten verheugt er zich over dat regering en parlement de jongste dagen in twee politieke dossiers hebben rekening gehouden met de kritiek zoals die o.m. werd geuit door de Liga.

Het eerste dossier betreft het wetsvoorstel ingediend door Senaatsvoorzitter Armand De Decker c.s. dat ertoe strekt het verbod op privé-milities te verruimen tot een verbod van particuliere organisaties die o.m. controle willen uitvoeren op de politiediensten.

Dit wetsvoorstel had in feite tot doel de zogenoemde burgerpatrouilles van de Arabisch-Europese Liga te bestraffen en uit te schakelen.

De Liga voor Mensenrechten heeft dit voorstel beoordeeld als ondoelmatig, overbodig en gevaarlijk. Een democratische controle op de werkzaamheden van de politie moet niet worden gecriminaliseerd, maar veeleer verruimd. Met dit wetsvoorstel dreigden alle mensenrechtenorganisaties ernstig te worden beperkt in hun mogelijkheden tot actie. De indieners van het wetsvoorstel hebben nu wijselijk beslist de parlementaire behandeling van hun voorstel "sine die" uit te stellen, wat zeer sterk lijkt op een "terug naar af".

Het tweede dossier betreft het onzalige idee van de ministers van binnenlandse zaken en van landsverdediging om aan de Belgische strijdkrachten politietaken toe te vertrouwen. Deze vermenging van opdrachten van externe én interne beveiliging is onverenigbaar met de grondslagen van een democratische rechtsstaat.

De wijze van gezagsuitoefening, de inzet van de middelen, de politieke controle en de verwevenheid met buitenlandse engagementen zijn bij politie en leger dermate verschillend, dat de organisatie van een onderlinge samenwerking bijzonder problematisch is.

Overigens zijn alleen in dictatuurstaten legertroepen bestendig aanwezig in het straatbeeld. Blijkbaar heeft de regering nu het passend besluit genomen om de voorgestelde "integratie" van leger en politie af te blazen.

De bestaande wettelijke mogelijkheden van een beroep op het leger in vredestijd, bijvoorbeeld voor hulp bij rampbestrijding, volstaan ruimschoots om de "dienst aan de natie" door het leger waar te maken.

De Liga voor Mensenrechten prijst zich gelukkig dat de kritiek vanuit mensenrechtelijke hoek werd gehoord en ernstig genomen, maar betreurt dat het nodig was om in beide dossiers, een democratische rechtsstaat onwaardig, aan de boom te schudden.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.