Deur-aan-deur controles in Antwerpen
15 juni 2005
Vrijdag 10 juni 2005 finaliseerde het Antwerpse schepencollege de regels voor de deur-aan-deur controles die in het kader van het Stadsplan Veilig zullen worden uitgevoerd. Het hoofddoel blijkt vooral te bestaan in een grondige informatievergaring over wie er woont in de zogenaamde hotspotbuurten. Die informatie wordt verkregen door systematische huis-aan-huisbezoeken in de betrokken wijken, waarbij de bewoners zullen worden bevraagd over en gecontroleerd op hun werksituatie, welzijn, taal, inkomen en fysieke toestand van het pand.
De Liga voor Mensenrechten heeft ernstige bedenkingen bij deze deur-aan-deur controles. Ondanks de bij wijlen krasse woordkeuze in het Stadsplan Veilig (hotspotbuurten, hotshots zoals vuilhufters, jonge meelopers en Balkankinderen) is het moeilijk om te achterhalen wat het uiteindelijke doel van dit plan is én wat de gehanteerde methodes juist zijn. Systematische huis-aan-huiscontroles met het oog op maximale informatievergaring lijken erg moeilijk verzoenbaar met het recht op privacy!
En wat doet men daarna met deze uiterst gevoelige informatie? Het bieden van ‘passende oplossingen’ voor de sociale problemen lijkt niet echt aan de orde. Zo verleent bv. het Huis van het Nederlands geen medewerking aan deze plannen. Dit hoeft niet te verbazen. Indien men werkelijk de sociale problemen in bepaalde buurten wil aanpakken, zou dit immers gebeuren vanuit het departement welzijn in plaats van veiligheid.
Uiteraard mag de burger weigeren de ambtenaren, die ‘op bezoek komen’ binnen te laten. Maar personen die weigeren hun medewerking te verlenen, maken zichzelf verdacht en zullen ongetwijfeld extra gescreend worden.
Naast de bedenkelijke manier waarop de controles uitgevoerd zouden worden, is de Liga erg bezorgd over de verwerking van de bekomen informatie. Men speelt blijkbaar informatie per email door naar de relevante diensten en alle informatie wordt ook centraal bijgehouden door de stad. Op termijn zou men een databank creëren, waarbij verschillende diensten toegang hebben tot voor hen relevante informatie. Deze informatievergaring en –verwerking is mogelijk problematisch met het oog op de bescherming van de privacy. Via de pers liet de Stad Antwerpen verstaan dat de privacycommissie informeel een gunstig advies had gegeven. Dit blijkt echter geenszins het geval. De privacycommissie heeft formeel noch informeel een positief advies verstrekt. Toch zouden de deur-aan-deur controles gewoon van start gaan, zoals gepland. De Liga voor Mensenrechten volgt deze zaak op de voet en zal niet aarzelen om de nodige stappen te ondernemen.
Wil u mee discussiëren over de wenselijkheid van zulke deur-aan-deur controles ? Surf dan naar het
Liga-forum en laat uw stem horen !
Reageer
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.