Europese Commissie wil politie en justitie toegang verlenen tot Eurodac

29 september 2009

De database die de vingerafdrukken van asielzoekers bijhoudt, Eurodac, is momenteel enkel toegankelijk voor de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de procedure voor asielaanvragen.

De database die de vingerafdrukken van asielzoekers bijhoudt, Eurodac, is momenteel enkel toegankelijk voor de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de procedure voor asielaanvragen. Een voorstel van de Europese Commissie pleit ervoor om de database nu ook open te stellen voor politie en justitie.

Op 10 september lanceerde de Europese Commissie haar voorstel waarin ze pleit voor het openstellen van Eurodac voor de nationale politionele en justitiële diensten, alsook voor Europol. De toegang tot de database waarin de vingerafdrukken van alle asielzoekers zitten, zou de politionele krachten beter wapenen in de strijd tegen de criminaliteit en terrorisme in het bijzonder. In het verleden zouden gegevensbanken met vingerafdrukken hun nut in het strafrechtelijk onderzoek al voldoende hebben bewezen.

Eurodac is echter nooit opgestart met het doel om deze gegevens aan te wenden in politioneel onderzoek. De database, die destijds reeds veel controverse opriep doorheen de Europese Unie, zorgt ervoor dat de lidstaten kunnen nagaan of de asielzoeker al in een andere lidstaat asiel heeft aangevraagd. Zo vermijden ze dubbele aanvragen en het is de eerste lidstaat waar de asielzoeker zijn aanvraag indient die verantwoordelijk is voor de procedure en het welzijn van de asielzoeker.

Het aanwenden van deze database om efficiënter criminaliteit aan te pakken, zorgt ervoor dat asielzoekers een label krijgen opgeplakt. Deze methode van werken kan bijdragen tot de stigmatisatie van de asielzoeker stelt G. van Moortel, woordvoerder van UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees). Met het voorstel wil de Europese Commissie ook werk maken van het laten samenwerken van de verschillende informatiesystemen in de Europese Unie. Zo wil ze de werking van Eurodac koppelen aan het Visum Informatiesysteem (VIS) en de tweede generatie van het Schengen Informatiesysteem (SIS II). Deze twee informatiesystemen bevatten heel wat politionele en justitiële informatie van de lidstaten en ook biometrische gegevens kunnen worden opgeslagen. De samenwerking van deze drie systemen zou een serieuze bedreiging betekenen voor het recht op privacy van de burger. Wanneer de politie zich bij het oplossen van misdrijven toespitst op de groep van asielzoekers, kan dit in bepaalde gevallen een schoolvoorbeeld van discriminatie zijn.

Ondanks het gegeven dat het gerechtelijk onderzoek alle hulp kan gebruiken lijkt de keuze om Eurodac aan te wenden voor criminaliteit te bestrijden geen goede optie. In de context van criminaliteitsbestrijding heiligt het doel niet alle middelen. Bovendien is de controle op het gebruik van deze informatiesystemen op dit moment ondermaats georganiseerd. De toegang tot deze informatiesystemen uitbreiden zonder het controleaspect te verbeteren, levert een gegarandeerd recept voor problemen op. Om de bescherming van de persoonlijke levensfeer te kunnen handhaven, hanteert de EU Eurodac best voor wat het oorspronkelijk bedoeld was, namelijk het migratiefenomeen onder controle krijgen.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.