EU-voorstel inzake biometrische paspoorten zorgt voor beroering
27 januari 2009
De lidstaten van de Europese Unie spraken zich deze maand uit over het voorstel van de Europese Commissie over de invoering van biometrische paspoorten. De meerderheid van de parlementsleden zetten het licht op groen voor de invoering van paspoorten met biometrische gegevens. Hierdoor zullen in juni dertig Europese landen nieuwe identiteitskaarten introduceren in de strijd tegen terrorisme en misdaad.
De aanleiding voor deze wijziging dateert al van de aanslagen van 11 september 2001. De lidstaten kaartten na die terreurdaden de problematiek van de veiligheid van documenten aan bij de Europese Unie. Daarna kwam de EU met het idee om biometrische gegevens toe te voegen aan de paspoorten. Een biometrisch paspoort bevat zowel de foto als de vingerafdruk van de houder. De deadline die de EU vooropstelt is 2012. Tegen dan zou de gehele implementatie klaar moeten zijn. Het voorstel werd goedgekeurd met een opvallende meerderheid aan stemmen. Met 594 stemden de parlementsleden voor, terwijl er slechts 51 tegenstemden en 37 zich onthielden. Op dit moment ligt het door het Europees parlement geamendeerde wetsvoorstel ter goedkeuring voor bij de Raad.
Het is merkwaardig dat slechts een klein aantal van de Europese parlementariƫrs zich vragen stellen bij het invoeren van een toch wel heel ingrijpende maatregel. De oppositie stelde terecht dat de introductie van biometrische paspoorten cruciale gevolgen met zich meebrengt op het vlak van de fundamentele rechten van de burger en de veiligheid van persoonlijke gegevens. Bij het opslaan van vingerafdrukken, bestaat het gevaar dat elke burger tot een verdachte wordt gedegradeerd stelde een parlementslid van Letland. Andere stemmen lieten ook horen dat in die mate gegevens verzamelen alleen maar kan leiden tot misbruik van macht en schending van de politieke vrijheden. Het zijn serieuze bezwaren waar de EU lichtvoetig overstapt. De EU nam overigens een loopje met de wetgeving door de EDPS niet te raadplegen wat in dit geval verplicht was. De EDPS, het Europese orgaan dat toezicht houdt op de beveiliging van gegevens, merkt op dat de EU geen effectbeoordeling heeft uitgevoerd. Het is dan ook, volgens de EDPS, niet duidelijk hoe de EU de invoering van biometrische paspoorten kan verdedigen tegenover het recht op privacy. Zonder een effectbeoordeling kan noch de noodzaak noch de evenredigheid aangetoond worden.
Naast de inhoud is de wijze van de totstandkoming van het voorstel al even verontrustend. Zo trad de Europese Commissie buiten haar bevoegdheden, de Commissie is immers niet bevoegd om bepalingen in te voeren betreffende identiteitsbewijzen. Bovendien ontweek de Commissie ook een noodzakelijk democratisch debat. Zo werd de EDPS niet om advies gevraagd en niet betrokken in een dialoog. De EDPS was nochtans een voor de hand liggende deelnemer geweest in het debat. Zolang men niet kan aantonen met wetenschappelijk onderzoek en na een grondig democratisch debat dat dergelijke maatregelen gewenst en noodzakelijk zijn, is de invoering van biometrische paspoorten een maatregel die buiten proportie is.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.