Grondwettelijk Hof vernietigt deel van wet veilige landen

21 januari 2014

Op donderdag 16 januari 2014 vernietigde het Grondwettelijk Hof gedeeltelijk de wet over veilige landen. Die wet bepaalt de procedure voor asielzoekers uit de zogenaamde ‘veilige’ landen. ‘Het Hof bevestigt wat wij al lang verdedigen. De huidige beroepsprocedure voor asielzoekers uit veilige landen biedt onvoldoende garantie op een eerlijke asielprocedure. Dit zal nu moeten veranderen,’ luidt het bij de ngo’s Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Liga voor Mensenrechten en de Franstalige partners CIRÉ, Ligue Droits de l’Homme en Association pour le droits des étrangers. Zij dienden in september 2012 een beroep hierover in bij het Grondwettelijk Hof.

Al bijna twee jaar voorziet de Vreemdelingenwet een specifieke en versnelde asielprocedure voor asielzoekers uit ‘veilige’ landen (Albanië, Bosnië-Herzegovina, India, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië). 

Als deze asielzoekers asiel aanvragen bepaalt het Commissariaat-generaal van de Vluchtelingen en de Staatlozen of die asielaanvraag voldoende sterk is om onderzocht te worden. Is dit niet het geval dan kunnen de asielzoekers tegen die beslissing in beroep gaan. Dat beroep is volgens het Hof dus niet volwaardig.

De veroordeling van het Hof zorgt er nu voor dat deze asielzoekers wel recht zullen hebben op een volwaardig beroep.

Wat houdt dat in?

  • Asielzoekers mogen niet teruggestuurd worden tijdens hun beroep. Nu kunnen asielzoekers uit veilige landen wel teruggestuurd worden nog voor er een definitieve beslissing in hun dossier genomen werd.
  • De beroepsrechter spreekt zich bij een volwaardig beroep uit over de gronden van de zaak. Dit betekent dat de rechter bij een uitspraak rekening houdt met de inhoud  van een asieldossier. Bij asielzoekers uit veilige landen onderzoekt de beroepsrechter enkel of het Commissariaat-generaal de procedure correct heeft gevolgd.
  • Bij een volwaardig beroep hebben asielzoekers recht op opvang. Nu hebben asielzoekers uit veilige landen tijdens hun beroepsprocedure, geen recht op opvang. Zij moeten dan vaak leven op straat, bij daklozenorganisaties, bij vrienden, … waar ze hun beroep niet goed kunnen voorbereiden.

Het Grondwettelijk Hof geeft ons nu gelijk op al deze punten. Het Hof baseert zich voor deze beslissing op verschillende arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat hof veroordeelde België in het verleden al meermaals voor zijn gebrekkige beroepsprocedures.

Vanaf nu hebben asielzoekers uit ‘veilige landen’ recht op een volwaardige beroepsprocedure.

Bovendien beperkt de veroordeling van het Grondwettelijk Hof zich niet slechts tot de beroepsprocedure voor ‘veilige herkomstlanden’. Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere categorieën van asielzoekers voor wie de beroepsprocedures nu beperkt zijn.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.