NATO Game Over

02 april 2012

Op 20 en 21 mei zal er een NAVO-top plaatsvinden in Chicago. Naar aanleiding van die top hebben gisteren een 500-tal vredesactivisten geprotesteerd aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

       

Gisteren heeft de NATO Game Over-actie plaatsgevonden te Brussel. Enkele honderden vredesactivisten uit tien Europese landen zijn samengekomen om te protesteren aan het NAVO-hoofdkwartier. De actie kwam er op initiatief van Vredesactie. De activisten hebben geprobeerd om geweldloos de terreinen van de NAVO te infiltreren en op symbolische wijze het hoofdkwartier te sluiten.

Op 20 en 21 mei zal er een NAVO-top plaatsvinden in Chicago. Allerlei staatshoofden en regeringsleiders zullen daar samenkomen om te onderhandelen over een nieuw Europees rakettenschild en een mogelijke uitbreiding van het NAVO-garnizoen in Afghanistan en Libië. De vredesactivisten die gisteren hebben geprotesteerd aan het hoofdkwartier van de NAVO gaan niet akkoord met de oorlogspolitiek die gevoerd wordt door de NAVO. De activisten willen geen militaire interventie in Libië en Afghanistan noch in eender welk ander land. Ze protesteren ook tegen de opslag van een twintigtal nucleaire bommen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.

De activisten hebben gisterennamiddag op een vreedzame manier geprobeerd om het NAVO-hoofdkwartier te infiltreren. Het was een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De activisten begaan een wetsovertreding om op die manier een groter misdrijf te stoppen. 483 activisten werden op de grasvlakte aan de achterzijde van het NAVO-terrein administratief gearresteerd. Een twintigtal mensen zijn effectief over de omheining van het domein kunnen klimmen. Ze werden direct daarna aangehouden door de massaal aanwezige politie. Vanaf 18u 's avonds werden de gearresteerde activisten in kleine groepjes opnieuw vrijgelaten. Tegenover de hoofdingang van het NAVO-terrein vond er een ondersteunende bijeenkomst plaats voor de manifestanten die het niet zagen zitten om gearresteerd te worden.

De Liga voor Mensenrechten heeft tijdens de actie een informerende folder over de rechten van de arrestanten verspreid onder de activisten. Je kan deze folder gratis downloaden via onze website.

 

Fotoreportage NATO Game Over op de website van DeWereldMorgen:

http://www.dewereldmorgen.be/foto/2012/04/02/fotoreportage-nato-game-over-2012

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.