Onduidelijkheid over het Brugse alcoholverbod

18 maart 2013

Op 25 mei 2012 trok de Liga voor Mensenrechten naar de Raad van State om de vernietiging te vragen van het in Brugge ingevoerde alcoholconsumptieverbod op straat. Deze verordening kaderde in de algemene trend tot uitbreiding van het repressieve GAS-beleid, zoals dat in vele steden en gemeenten vandaag het geval is.

Met de komst van een aantal nieuwe gemeentebesturen waait er echter een andere wind, zo ook in Brugge. Nieuwbakken burgemeester Renaat Landuyt kondigde in februari al aan het alcoholconsumptieverbod te willen herbekijken en mogelijks zelfs op te schorten. De zaak werd geagendeerd op de gemeenteraad van 26 februari, waar effectief tot opschorting van de maatregel werd besloten.

De politieverordening die voorzag in een verbod op de consumptie van alcoholische dranken op de openbare weg in de uitgaansbuurten werd met ingang van 26 februari 2013 opgeschort en zal aan een grondige evaluatie worden onderworpen, met het oog op eventuele alternatieve maatregelen.  

In het toekomstakkoord van de nieuwe bestuursploeg, dat in de zitting van 29 januari 2013 door de Gemeenteraad werd goedgekeurd, staat te lezen:

“Het bestuur wil de toepassingen van gemeentelijke administratieve sancties in Brugge zeer specifiek hanteren […]

Het zogenaamde drankverbod op straat wordt opgeschort en ondertussen geëvalueerd met inspraak van o.a. de jongeren. In ieder geval moet duidelijk zijn dat er in Brugge geen plaats is voor amokmakers. De politie moet de mogelijkheden krijgen om te kunnen ingrijpen voordat geweld en vernielingen gebeuren.”

De Brugse politie had in een advies aan de Gemeenteraad nochtans aangegeven de opschorting of afschaffing van het alcoholconsumptieverbod te betreuren. Zij zag in het verbod een uitstekende tool om gepast en bemiddelend op te treden bij omgevingsoverlast te wijten aan alcoholconsumptie op straat. De lokale politie noemt de beslissing tot opschorting van het verbod “terug naar af” en bepleit nieuwe surveillance- en interventiemethoden om haar toezichtfunctie naar behoren uit te oefenen, en waar nodig tussen te komen.

Volgens Open Vld-schepen Mercedes Van Volcem begaat de burgemeester met de opschorting van het alcoholverbod een juridische fout.  “De burgemeester maakt een fout. Een GAS-boete opschorten kan juridisch gezien niet.”, zegt ze. Ze gaf al aan hierover klacht in te dienen bij de gouverneur. “In de plaats daarvan moet men het politiereglement aanpassen.” Dit kan de gemeenteraad op basis van artikel 119 Nieuwe Gemeentewet. De wet voorziet echter geen schorsingsbevoegdheid voor de gemeenteraad van zijn eigen reglementen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.