Studiedag De Huizen

06 maart 2013

Op 6 maart organiseert de Liga voor Mensenrechten samen met vzw De Huizen een studiedag om het project De Huizen te introduceren aan het publiek. Verschillende experts komen aan het woord en ook het boek "Huizen", dat moet dienen als draaiboek voor het beleid, zal uitgebreid voorgesteld worden. Daarin wordt het klassieke concept van gevangenissen in vraag gesteld met kleinschalige detentiehuizen als alternatief.

Het project ‘ Gedifferentieerde Strafuitvoering’ binnen de schoot van de Liga  voor Mensenrechten, is van start gegaan in maart 2011 en is op korte tijd sterk gegroeid.  Niet alleen zijn vele mensen snel betrokken geraakt, maar ook inhoudelijk is het concept van een nieuwe detentie op relatief korte tijd (anderhalf jaar) tot concrete rijpheid gekomen.

Dit boek bevat inhoudelijke conclusies en voorstellen : infrastructurele antwoorden, een personeelsplan en juridische voorstellen. Plannen, maquettes, berekeningen en tabellen zijn beschikbaar.

Dit boek wil een referentiewerk zijn voor wie zich buigt over detentie in de toekomst. 

Het  ademt de wil uit om te veranderen en ook het geloof dat verandering kan. In het licht van de detentie van vandaag, lijkt een netwerk van per detentiestreek georganiseerde Detentiehuizen utopisch. Het zou ook verkeerd kunnen begrepen worden in de zin dat een nieuwe infrastructuur alles oplost, of dat de maakbaarheid van de mens wel erg als uitgangspunt wordt genomen.

Maar zo ambitieus zijn we niet. We willen het alleen beter doen. De samenleving evolueert en het is beter dat de detentie aansluit op die evolutie.

We weten ook dat zo’n veranderingen tijd vergen, de tijd die nodig is om vertrouwen te krijgen in nieuwe detentievormen.Zoals het tijd heeft genomen om de lijfstraffen door detentie te vervangen. 

De tijd voor verandering is evenwel rijp. (Praktijk)mensen vragen al lang een betere en andere strafuitvoering. Die plannen zijn dan ook tot in de hoogste politieke agenda’s geraakt.

Detentiehuizen maken straffen op maat mogelijk. Dit is een maatschappelijke noodzaak.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.