Telefoon en internet in iedere cel. De juiste prioriteiten?

20 december 2013

Dit weekend kregen we te horen dat minister Turtelboom op termijn telefoon en internet wenst in iedere cel. Dit idee ligt in lijn met de basiswet die focust op herstel en re-integratie. Turtelboom houdt daarin haar woord als ze zegt dat ze stelselmatig de artikelen van de basiswet in werking stelt. Goede punten hiervoor, maar stelt Turtelboom niet de verkeerde prioriteiten? 

Op 22 november werd er een Staten-Generaal van het gevangeniswezen georganiseerd. Daarop werden nog maar eens de problemen herhaald waar het gevangeniswezen al jaren mee kampt: overbevolking, gebrekkige hygiënische toestand, groot aantal zieken, overwerkte cipiers en niet te vergeten de problematiek van de internering. We stapelen de internationale veroordelingen op: dezelfde dag van het Staten-Generaal kwam het VN-comité tegen foltering opnieuw met een kritisch rapport over de toestand in onze gevangenissen.

Ook Jan Docx, voorzitter van het Vlaams Geneeskundigenverbond en lid van de Commissie van Toezicht van Antwerpen, vermeldt in zijn opinie in De Standaard van vandaag enkele van deze bovenvermelde punten. Een vermeldenswaardig punt is een betere bescherming voor de vrijwilligers van de Commissies van Toezicht. Ook de Commissie van Toezicht van Gent vroeg onlangs aan justitie voor de terugbetaling van een BCG-vaccinatie. Het ontgoochelend antwoord van justitie was dat gezien de commissieleden vrijwilligers zijn, hiervoor geen tussenkomst wordt voorzien. Dit terwijl er in de gevangenis een verhoogd risico is: het aantal gevallen van tuberculose is er tot 16 maal hoger.

Vooraleer we overgaan tot internet op cel moeten eerst de basisbehoeften van gedetineerden worden gerespecteerd. De Liga heeft meermaals de rechten van geïnterneerden en gedetineerden bepleit, net zoals vele andere organisaties, academici en mensen uit het werkveld. De huidige situatie is dramatisch voor gedetineerden en penitentiair beambten. Het valt niet te verbazen dat er steeds meer voorvallen van agressie zijn in de gevangenis, met als gevolg meer stakingen.

Er worden vanuit justitie stappen ondernomen. Er zullen 4 nieuwe gevangenissen bijkomen in Beveren, Dendermonde, Marche-en-Famenne en Leure-en-Hainaut. Hierdoor zullen er in het totaal bijna 1000 plaatsen bijkomen. Het Rekenhof berekende echter dat zelfs bij een snelle stabilisatie van de gevangenisbevolking er nog een tekort van ruim 900 plaatsen zou zijn bij de voltooiing van de 4 gevangenissen. Ook de problematiek van internering wordt aangepakt met de bouw van 2 nieuwe forensische centra, waarbij er plaats zal zijn voor 452 geïnterneerden. Het is een stap voorruit, maar toch zal er nog geen oplossing zijn voor de 650 andere geïnterneerden.

Telkens er gevraagd wordt om deze problemen verder op te lossen, komt vanuit justitie opnieuw het antwoord dat er geen budget is. Nochtans kunnen heel wat problemen opgelost worden met een kleine budgettaire inspanning. Om de overbevolking aan te pakken kan er gebruik gemaakt worden lege legerkazernes of leegstaande rijkswachtwoningen. Er kan zelfs ingezet worden op kleinschaligheid en differentiatie zonder dat dit een meerkost hoeft te zijn. Het project De Huizen, dat op die punten inzet komt volgens de berekening voordeliger uit. Een vierkante meter in de gevangenis van Beveren kost 2.413 euro, terwijl een vierkante meter in een kleinschalig detentiehuis slechts 1.500 euro zou kosten. Hierop inzetten zou dus een win-winsituatie zijn.

Het is nobel van de minister van justitie om op termijn iedere cel te voorzien van internet en telefoon, maar het budget kan op dit moment gebruikt worden voor dringender problemen.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.