Terzake legt pijnpunten re-integratie gedetineerden bloot

09 november 2013

Op 6/11 werd in Terzake de vraag gesteld of de gevangenis de gedetineerde voldoende voorbereidt op de re-integratie? In de reportage wordt het pijnlijk duidelijk dat dit niet het geval is. Het is nochtans van groot belang voor de maatschappij dat gedetineerden voldoende kansen krijgen die hen kunnen helpen om als beter mens uit de gevangenis te komen. Het huidige systeem van bestraffen kan hier echter niet aan tegemoet komen. Er is nood aan differentiatie, nabijheid en kleinschaligheid.

In de reportage werden 4 gedetineerden gedurende 6 maanden gevolgd, waarbij er werd nagegaan of de gedetineerden in de gevangenis voldoende worden voorbereid en begeleid om hun plaats in de samenleving terug op te nemen. Niet alleen de reportage, maar ook de cijfers spreken dit tegen: 44% van de gedetineerden komen terug terecht in de gevangenis. Het beleid wordt repressiever, maar helpt dit ook de samenleving en de maatschappij vooruit?

Om de gedetineerden voor te bereiden op hun re-integratie moet er geïnvesteerd worden in deze mensen. Begeleiding is onontbeerlijk, zowel tijdens maar zeker ook na de detentieperiode. De Liga voor Mensenrechten is er dan ook van overtuigd dat het huidig systeem van bestraffen niet tegemoet kan komen aan de noden van de diverse groep gedetineerden en van de maatschappij.

Dit is waar het concept De Huizen op inspeelt. De Huizen is een verhaal van, door, voor, met en over mensen. De Belgische detentie moet hervormd worden op basis van drie principes: kleinschaligheid, differentiatie en nabijheid. Het project bestaat eruit om de grote gevangenissen te vervangen door honderden kleine detentiehuizen, waarbij elke gedetineerde een eigen individuele planbegeleider krijgt die zijn detentie- en reclasseringsplan opvolgt doorheen alle stadia. Van bij de veroordeling wordt een oplossingsplan (detentie- en reclasseringsplan) opgemaakt. Dit plan tekent onder meer een parcours uit, doorheen verschillende types van detentiehuizen en meteen wordt ook de reclassering voorbereid. Een ander groot verschil met de klassieke gevangenissen is dat de detentiehuizen aansluiten op de buurt. Zij spelen vanuit de herstelgedachte een economische, sociale of culturele rol in hun omgeving. Dit stimuleert de wederzijdse betrokkenheid en verantwoordelijkheid van gedetineerden én de samenleving.

De Scandinavische landen hebben met hun lage recidivecijfers aangetoond dat kleinschaligheid en een zinvolle tijdsbesteding werkt.

Deel dit artikel

   

Bron:

TERZAKE

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.