Tewerkstelling van migranten in België blijft problematisch

10 november 2008

De OESO bracht op 17 november een rapport uit waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de kansen die migranten krijgen op de arbeidsmarkt in België, Nederland, Frankrijk en Portugal. Het resultaat kan op zijn minst verontrustend worden genoemd. De OESO sprak klare taal over de kans op tewerkstelling bij migranten: “De lagere tewerkstellingskans is nadrukkelijk aanwezig en blijft zelfs bestaan bij gelijkwaardige opleiding, positie, klasse en ouderlijke achtergrond”.

Onze bevolking heeft een van de grootste migrantenpopulaties in verhouding tot het totaal aantal inwoners. Maar liefst twaalf procent van de inwoners in België is geboren in het buitenland. De integratie van die migrantenpopulatie op onze arbeidsmarkt lijkt nog steeds heel moeizaam te verlopen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, kortweg OESO, bracht halverwege deze maand een alarmerend rapport over die problematiek naar buiten. ‘Jobs for Immigrants’, zo heet het rapport, vergelijkt de situatie van verschillende etnisch-culturele minderheden in België met die in andere landen. Het rapport maakte een klassement op van de verschillende landen. België staat hierin op een bedroevende op een na laatste plaats. Bij allochtonen ligt het percentage van de werkloosheid 2,5 keer zo hoog als dat bij de autochtone bevolking.

Het rapport toont bovendien aan dat het ook met de tewerkstelling van de tweede generatie migranten bijzonder slecht is gesteld. Net als hun ouders lijken ook de kinderen van migranten maar heel moeizaam toegang te vinden tot de arbeidsmarkt. Van de onderzochte landen in het OESO-rapport scoort België hierin zelfs het slechtst van allemaal. Wie de cijfers en het rapport erop naslaat kan moeilijk ontkennen dat de arbeidsmarkt discrimineert. De taal die migranten thuis spreken wordt vaak aangehaald als een van de redenen waarom ze zo moeilijk aan een job geraken. Door een gebrekkige kennis van de Nederlandse of Franse taal lopen de kinderen al achterstand op in school en vervolgens op de arbeidsmarkt. Volgens de OESO is het daarom ook aangewezen om al van in de kleuterklas taallessen aan te bieden.
Die lagere tewerkstellingskans kan echter niet volledig te wijten zijn aan de soms gebrekkige taalkennis van migranten. Hoger opgeleiden in die tweede generatie allochtonen zijn immers ook vaker werkloos dan autochtonen.

Het rapport brengt niet alleen slecht nieuws. Zo is men positief over de snelbelgwet. De OESO is van mening dat deze integratiemaatregel, naturalisatie is mogelijk na drie jaar in België te wonen, voor een merkbaar positieve evolutie zorgt op het vlak van tewerkstelling. Daarnaast krijgt ook het Vlaamse diversiteitbeleid een pluim van de OESO. Het AEL van zijn kant wijst dit diversiteitbeleid met de vinger omdat het te vrijblijvend zou zijn en net het probleem van de tewerkstelling in stand zou houden.

Het is dus niet allemaal louter negatief maar dat de situatie alarmerend is valt niet te ontkennen. Er is duidelijk te weinig vooruitgang geboekt, ondanks de goeie voornemens. In de voorbije jaren was er een economische groei die de werkloosheid deed dalen. Ook bij de allochtonen daalde het werkloosheidspercentage, maar minder sterk in vergelijking met andere groepen van werklozen. Daardoor vergrootte de kloof nog, het aandeel van de migrantenpopulatie in de werkloosheid steeg sinds 1999 van 11,4 naar 16,9 procent. België staat voor een maatschappelijk belangrijke opdracht om dit probleem van de baan te ruimen. Het is alom bekend dat een gebrek aan perspectieven bij jonge allochtonen de weg vrij maakt naar de illegale wereld. Het criminele pad is in hun ogen dan nog de enige weg om net als autochtone jongeren succesvol te worden. Het mag voor iedereen duidelijk zijn dat er dus heel wat meer op het spel staat dan enkel het verhelpen van de werkloosheid.

Op deze link kan u een overzicht vinden van de tewerkstellingsmogelijkheden van verschillende categorieën vreemdelingen: www.vmc.be/vreemdelingenrecht/wegwijs.aspx?id=629

Deel dit artikel

   

Tags:

ARCHIEF

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.