Voorlopig geen vervolging in swiftzaak
19 december 2006
Eind juni raakte bekend dat de Amerikaanse regering sinds de aanslagen van 11 september 2001 wereldwijd toegang heeft tot bankrekeningen. Dit kan via een geheim programma, dat gebruikt wordt om de transacties van vermeende terroristen te onderzoeken. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA ging hiervoor aankloppen bij het Amerikaanse filiaal van Swift. Swift is een coöperatieve instelling die het wereldwijde berichtenverkeer tussen circa 7 800 financiële instellingen over de hele wereld verzorgt. De firma heeft haar hoofdzetel in Waals-Brabant. Via Swift passeren dagelijks zo'n 12,7 miljoen financiële berichten. Dankzij inzage in hun databank, kan de Amerikaanse geheime dienst meekijken in internationale overschrijvingen van gewone burgers zowat overal ter wereld.
Het nieuws maakte een storm van reacties los. De zaak werd onderzocht op nationaal en internationaal niveau aangezien niet alleen de Belgische, maar ook de Europese privacy-reglementering overtreden werd.
De Belgische Privacycommissie stelde een kritisch rapport op. Ze maakt zich in het bijzonder zorgen over de bewaartermijn en het gebrek aan onafhankelijke controle op wat er met de gegevens gebeurt. Bovendien is het niet duidelijk wie toegang heeft tot de gegevens.
Ook het federaal parket en het parket van Nijvel startten een onderzoek over het Swift-dossier. Vorige week besloten ze Swift niet te vervolgen. Over de redenen blijft men vaag. In elk geval zal deze beslissing internationaal niet zonder kritiek blijven. De Europese Commissie publiceerde enkele weken geleden nog een rapport waarin het Swift beschuldigt van illegale praktijken en de onmiddellijke stopzetting daarvan eist. Het is dan ook niet uitgesloten dat de Europese Commissie een procedure aanspant tegen België voor de manier waarop de overheid handelde in de Swift-affaire.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.