Vrijheden en vrijheidsbeneming. Mensenrechten van gedetineerden
22 februari 2005
De Basiswet betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van gedetineerden werd op 1 februari 2005 officieel in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Een betere bescherming voor gedetineerden kwam zo weer een stapje dichterbij. Enkele dagen later, op 4 februari, vond in Antwerpen een uitermate interessante studiedag plaats, getiteld ‘Vrijheden en vrijheidsbeneming – Mensenrechten van gedetineerden’. Een aantal academici die rond mensenrechten werken, hadden het lovenswaardige initiatief genomen om een studiedag te organiseren rond het thema ‘mensenrechten van gedetineerden’. Het werd een groot succes, zowel wat de opkomst als wat de kwaliteit van de vele bijdragen betrof.
Centraal stond de vraag hoeveel vrijheden en mensenrechten er nog overblijven, wanneer iemands vrijheid als straf wordt ontnomen. Ook gedetineerden hebben recht op een menselijke behandeling, op privacy en gezinsleven, op medische verzorging, op uitoefening van hun godsdienst. De vrijheidsberoving mag niet betekenen dat deze fundamentele rechten onrechtmatig of disproportioneel worden ingeperkt.
België schiet op verschillende punten ernstig tekort wanneer het gaat om mensenrechten van gevangenen. Dit is niet alleen in den treure aangeklaagd door mensen en organisaties die in en rond het gevangeniswezen werken, maar is ook aangekaart door internationale controlemechanismes zoals het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Toch is door de Basiswet een belangrijke stap voorwaarts gezet op de weg naar een betere rechtspositie van gedetineerden. Indien nu snel werk wordt gemaakt van de noodzakelijke koninklijke besluiten en er voldoende financiële middelen worden vrijgemaakt, zal de situatie van gevangenen in ons land merkbaar verbeteren.
De bijdragen van de vele sprekers op deze studiedag werden in een boek gebundeld. Internationale mensenrechtenstandaarden toepasselijk op vrijheidsbeneming worden in het boek toegelicht. De Belgische regelgeving, in het bijzonder de Basiswet, wordt aan deze normen getoetst. Het boek is een nuttig instument voor iedereen die in ons land beroepsmatig of als vrijwilliger in contact komt met gedetineerden.
Voor wie geïnteresseerd is in dit werk, geven wij hieronder de preciese referentie:
“Vrijheden en vrijheidsbeneming - Mensenrechten van gedetineerden”
door E. Brems, S. Sottiaux, P. Vandenheede en W. Vandenhole (editors)
Antwerpen, Intersentia, 2005
xiv + 353p.
Het boek kost 69 euro en kan worden besteld bij Intersentia, via www.intersentia.be of op het volgende adres:
Intersentia nv
Groenstraat 31
2640 Mortsel
Tel.:03/680.15.50
Fax: 03/658.71.21
Reageer
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.