We hebben gewonnen!
03 september 2013
Kleinschaligheid, differentiatie en nabijheid: dat zijn de drie basisprincipes waar het concept van de Huizen op steunt. Detentiehuizen met een capaciteit van 10 gedetineerden worden in clusters ingeplant in woongebieden. Er bestaan open, halfopen en gesloten huizen, afhankelijk van de beveiligingsgraad waar de gedetineerden nood aan hebben. Door deze manier van werken, kunnen gedetineerden van dichtbij opgevolgd en begeleid worden en kunnen ze zich nuttig maken voor de buurt, door bijvoorbeeld parken te onderhouden of fietsen te herstellen.
Het resultaat zal zijn dat de recidivecijfers kelderen, naar analogie met kleinschalige detentie zoals die al decennia bestaat in Scandinavië, omdat gedetineerden niet langer aan hun lot worden overgelaten, maar geresponsabiliseerd worden en steeds voor ogen houden wat op hen wacht. Bovendien, een detentiesysteem dat ervoor zorgt dat de criminaliteit daalt, is dat niet waar wij op wachten?
De Liga voor Mensenrechten heeft jarenlang samen met De Huizen getimmerd aan het project voor kleinschalige detentie. Het doet dan ook enorm veel deugd om te zien dat de campagne nu zijn vruchten begint af te werpen. Nu komt het echte werk: ervoor zorgen dat de beleidsmakers investeren in een proefproject. Het is niet vanzelfsprekend om deze alternatieve vorm van detentie op korte termijn in te bedden in de maatschappij. De honderden leegstaande rijkswachterswoningen zijn zeer reële kanshebbers om proefdetentiehuizen in op te richten.
Wie meer wil weten over het project De Huizen, kan het boek via onze webshop bestellen.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.