Wetsontwerp inzake procedure voor intrekking dotaties niet-democratische partijen

15 december 2004

Op dinsdag 14 december zou de Commissie voor Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden van de Senaat debateren over een wetsontwerp dat het technisch moet mogelijk maken om de federale dotatie aan niet-democratische partijen in te trekken. Het heeft heel wat moeite gekost om dit thema op de agenda van de Commissie te plaatsen en de agendering gebeurde niet helemaal volgens het boekje. Dit en het luid geschreeuw van de Vlaams Belang senatoren hebben ertoe geleid dat de bespreking is uitgesteld tot 11 januari 2005. Ondanks dit kleine uitstel is de Liga voor Mensenrechten verheugd dat eindelijk werk wordt gemaakt van de bespreking van dit wetsontwerp.

Dat de behandeling van deze wet in de senaat zo lang aansleept, kan enige verwondering wekken. Het ontwerp bevat immers slechts een paar - louter technische - aanpassingen die het concreet moeten mogelijk maken om de dotatie van niet-democratische partijen in te trekken. De principiële beslissing hiertoe werd al door het federale parlement in 1999 genomen. We leggen even uit hoe de vork in de steel zit.

De wet van 12 februari 1999 voegde het zogenaamde artikel 15ter toe aan de ‘wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen’. Dit artikel laat de financiering van politieke partijen afhangen van hun democratisch karakter : indien een partij vijandig staat tegenover het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, kan de Controlecommissie (samengesteld uit leden van de Kamer en de Senaat) een klacht indienen bij de Raad van State. Deze laatste beslist of de klacht is gegrond en de dotatie bijgevolg moet worden ingetrokken. De wet van 1999 volstond echter niet om concreet een klacht op basis van het artikel 15ter te behandelen. Een bijkomend inititatief van de wetgever was dus nodig om deze procedure technisch op punt te stellen. Op de dag vijf jaar later nam de Kamer eindelijk dit laatste stapje : op 12 februari 2004 keurde de Kamer met ruime meerderheid het wetsontwerp goed ‘tot wijziging van de gecoördineerde wetten op de Raad van State van 12 januari 1973 en van de wet van 4 juli 1989 betreffende de en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen’. Dit wetsontwerp regelt dus enkele details van de procedure om dotaties aan niet-democratische partijen in te trekken. Het is dit ontwerp dat nu in de Senaatscommissie voorligt.

De aarzelende of afkerige houding van enkele senatoren om eindelijk werk te maken van deze wet is moeilijk te aanvaarden na de recente veroordeling van het Vlaams Blok wegens aanzet tot racisme. Het mag toch van onze wetgever worden verwacht dat hij het mogelijk maakt dat zijn wetten ook effectief kunnen worden toegepast en dat er niet langer belastingsgeld vloeit naar een partij als het Vlaams Belang die enkele fundamentele mensenrechten aan haar laars lapt. Dat het Vlaams Belang een doordruk van het Vlaams Blok is, is duidelijk ; de partij heeft dit trouwens ook zelf benadrukt om haar dotatie van het Vlaams parlement niet te verliezen...

Op Vlaams niveau hebben de politici de kans laten liggen om aan de veroordeling van het VB het gevolg te geven dat zich opdringt, namelijk de financiële drooglegging van deze partij. De Liga voor Mensenrechten hoopt dat onze politici in het federale parlement wel hun verantwoordelijkheid zullen opnemen!

Blokwatch lanceerde enkele weken geleden een petitie tegen gebruik van belastingsgeld ten voordele van het Vlaams Belang. Met momenteel meer dan 57.000 ondertekenaars is de petitie ronduit een succes te noemen. Wie dit nog niet heeft gedaan, kan surfen naar www.vlaams-burgerinitiatief.be en de petitie onderschrijven.

Deel dit artikel

   

Tags:

ARCHIEF

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.