België is lid van de Raad Mensenrechten (2009-2012)
27 mei 2009
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft België op 12 mei verkozen als lid van de Raad Mensenrechten. Voor de eerste keer oefent ons land dit mandaat uit, en wel tot 2012. De Raad Mensenrechten is het voornaamste intergouvernementele orgaan belast met het bevorderen van mensenrechten in de wereld. De Raad is gevestigd in Genève, telt 47 lidstaten waarvan slechts 7 uit de Westerse Groep. Ze komt ten minste tien weken per jaar samen, in drie zittingen: maart, juni en september.
België kan er zijn expertise, geloofwaardigheid en engagement voor mensenrechten tonen, promoten en verdedigen. Aan de basis van de Belgische kandidatuur voor dit mandaat ligt immers een 40-puntenplan waarin België zijn inspanningen op het vlak van mensenrechten in binnen- en buitenland in de verf zet alsook de richting die ons land wil inslaan.
Op binnenlands gebied wijst ons land op zijn inspanningen onder meer tegen racisme, tegen mensenhandel, tegen huiselijk geweld, in armoedebestrijding en voor kinderrechten.
Op buitenlands mensenrechtenvlak pakt België uit met zijn vrijwillige, financiële steun aan het werk van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. België draagt ook bij tot het werk van de speciale rapporteurs van de Mensenrechten Raad en de Humanitaire Fondsen voor Slachtoffers van Foltering en Hedendaagse Vormen van Slavernij. Via het budget "Preventieve diplomatie" levert ons land een financiële bijdrage voor projecten van mensenrechten-NGO's. België neemt eveneens actief deel aan het humanitaire werk van de internationale gemeenschap, onder meer in het kader van het International Comité van het Rode Kruis.
België belooft niet enkel de promotie, verdediging en het respecteren van mensenrechten op zich te nemen, maar ze ook te 'revitaliseren' (revitalise). Het mandaat in de Raad Mensenrechten, zegt de overheid, moet ons land ook toelaten bij te dragen tot een Raad die efficiënter werkt. De raad werd in het verleden inertie en gebrek aan slagvaardigheid verweten. België pleit ook voor een Raad Mensenrechten die zich kan buigen over ernstige schendingen van de Mensenrechten, waar ze zich ook voordoen.
Het lidmaatschap is een hele eer, de woorden en beloftes zijn er, maar de Liga kijkt uit naar de daden!
(AD)
Lees hier de volledige tekst van de kandidatuur van België.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.