BINNENINZICHT

05 september 2014

       

“Ik was een straatjongen die met alles en iedereen in gevecht ging. Bij touché leerde ik eerst met mijn frustraties om te gaan, zodat ik er andere mensen niet meer mee lastigval. Daarna leerde ik er volhouden, vooruitgaan, positief en aan mijn toekomst denken. En nu heb ik gevochten voor mijn diploma, en het is me gelukt!” 

Vzw touché wil geweld de wereld uit helpen, en biedt hiervoor onder andereagressiebegeleidingen aan gedetineerden en ex-gedetineerden. Vzw touché is al 6 jaar werkzaam in de gevangenis van Oudenaarde, onder de vorm van tweewekelijkse individuele en groepsbegeleidingssessies rond agressie.

Met een groep gedetineerden, die allen minstens 20 begeleidings- of trainingssessies ‘Creatief met agressie’ van vzw touché volgden en zo ervaringsdeskundigen werden in het omgaan met hun eigen agressie, werd sinds januari 2013 naast de bestaande basisgroep, een projectgroep opgestart. Met deze groep werd gewerkt aan het concept van een ‘krachtenbox’, waarbij ze op zoek gingen naar manieren om hun eigen ervaringen en reeds opgedane expertise in omgaan met eigen agressie, gezamenlijk en constructief in te zetten voor anderen. 

 Zij kozen ervoor om een video te maken waarmee ze hun ervaringen willen delen met jongeren bij wie agressie ook een probleem dreigt te worden. Filmmakers Nic Balthazar en Alexander Van Waes gingen met hen aan de slag. Uiteindelijk werd gekozen voor een heel eenvoudige vorm: 12 gesprekken die door elkaar gemonteerd werden, in tegenlicht en dus onherkenbaar.

De bedoeling is dat deze eenvoudige documentaire ook in scholen en instellingen voor jongeren zou kunnen gebruikt worden. De doelstellingen van dit project zijn: preventie van agressie, aanbieden van didactisch materiaal, een hoopvolle en constructieve boodschap bieden rond geweld en detentie, en herstelgerichte re-integratie van gedetineerden. Samen met deze film werkte de projectgroep ook een vormingspakket uit voor jongeren, dat kan aangeboden worden in instellingen en via organisaties die met jongeren werken.

Dit aanbod zal net als de film gerealiseerd worden door begeleiders van touché in samenwerking met (ex-)gedetineerden. De partners van vzw touché die de realisatie van dit project mogelijk maakten, zijn de gevangenis van Oudenaarde, het Fonds Vinci, Welzijnszorg en de FOD Justitie.

De première vindt plaats op 5 september, om 19u30 in Sphinx Cinema Gent. Inschrijven kan via info@vzwtouche.be en kost €20. Na de film krijgt iedereen een drankje in het Sphinx Café. Het programma en meer info is hieronder te downloaden.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.