Lancering van het eerste Europese Burgerinitiatief betreffende Media Pluralisme

13 mei 2013

 

Op 7 februari ging de online verzameling van handtekeningen van start om het eerste Europese burgerinitiatief betreffende mediavrijheid en pluralisme te ondersteunen. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door een coalitie van bijna honderd mediabedrijven, onafhankelijke journalisten en maatschappelijke organisaties uit het hele continent. Het Europese burgerinitiatief is een nieuwe tool die sinds het verdrag van Lissabon door de burgers kan worden gehanteerd om, door het – offline en online – verzamelen van 1 miljoen hantekeningen een wetsvoorstel direct voor te leggen aan de Europese Commissie met het oog op het veranderen van Europese wetgeving.

De situatie op het gebied van media pluralisme in de Europese Unie gaat er op achteruit. Een aantal landen, waarbij niet in het minst Hongarije, hebben te maken met sterke bemoeienis vanuit politieke hoek teneinde de huidige media te dirigeren, waarbij regelrechte controle vaak niet ver weg is. Andere landen, waaronder het V.K, hebben dan weer te maken met excessieve mediaconcentratiefenomenen waardoor het economische niveau greep krijgt op de politiek. Italië, Bulgarije en Roemenië hebben dan weer af te rekenen met een beperkt aantal groepen die een sterke politieke, economische- en mediamacht verwezenlijkt hebben. Europese instituten hebben zich, tot nu toe, steeds onthouden een sterk standpunt in te nemen tegen individuele lidstaten die verantwoordelijk zijn voor deze achteruitgang.

“Jammer genoeg heeft deze ‘laissez-faire’ houding bijgedragen tot het ontstaan van een negatief domino-effect waarbij slechte wetgeving in de ene lidstaat leidt tot achteruitgang van wetgevingskwaliteit in de ander” stelt Lorenzo Marsili, woordvoerder van het burgerinitiatief. “De uitholing van de democratische structuur wordt straffeloos aanschouwd – het Europese burgerinitiatief roept de Europese instituten op het tij te doen keren”

Hoewel België niet te maken heeft met de duidelijke inbreuken die andere Europese lidstaten wel hebben, zorgt de groeiende jobonzekerheid bij journalisten, als gevolg van een heersende marktlogica, voor een bedreiging van het media pluralisme. De veroordeling van enkele onderzoeksjournalisten en het omzeilen van de wet op de bescherming van de journalistieke bronnengeheimen heeft er voor gezorgd dat België naar de 21ste plaats is gezakt in de ‘Reporters zonder grenzen’-index van 2013. Verder moet worden opgemerkt dat België een zwakke wetgeving heeft betreffende regulering van toekomstige concentratieverschijnselen.

“Het wordt tijd dat de EU actief optreedt en de waarden waarop zij gebouwd is respecteert” stelt Giovanni Melogli, woordvoerder van het Burgerinitiatief, “Europese burgers hoeven niet langer hypocrisie en incoherenitie van het Europees beleid te tolereren”.

In het wetgevend voorstel wordt aan de Commissie gevraagd een richtlijn op te stellen voor de bescherming van media pluralisme in de Europese Unie. Concreet houdt dit in:
a) effectieve wetgeving die de accumulatie van media- en advertentiebelangen vermijdt;
b) controle organen die kunnen functioneren zonder invloed van politieke macht;
c) het definiëren van conflictsituaties, waardoor bepaalde functies niet meer geaccumuleerd kunnen worden zodat mediamagnaten geen politieke macht meer kunnen verwerven;
d) transparante Europese monitoring systemen die met regelmaat de situatie van de onafhankelijke mediabedrijven controlen. De landen die deelnemen aan dit initiatief zijn: Frankrijk, België, Hongarije, Italië, Het Verenigd Konkrijk, Romenië, Bulgarije, Nederland, Portugal en Spanje.

Dit initiatief heeft reeds de steun ontvangen vanuit de culturele, academische en politieke wereld, maar belangrijker dan dit is dat Europese burgers worden gemobiliseerd en dat hen de kans wordt geven een vuist te maken. Met dit burgerinitiatief wordt geëist dat de Europese instellingen zich inzetten voor de fundamentele rechten en burgerlijke vrijheden, zelfs wanneer blijkt dat de lidstaten in toenemende mate in gebreke blijven.

Om dit alles te doen slagen moet de moeilijke grens van één miljoen handtekening worden bereikt. Enkel dan kan het initiatief, en al de burgers hiermee verbonden, een wetgevend proces op Europees niveau starten.

Inschrijven is eenvoudig en kan online!
Doe mee en kom op voor je rechten: www.mediainitiative.eu

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.