De Raad van State schrapt Albanië van de lijst van ''veilige'' landen

06 november 2014

De Raad van State heeft op 23 oktober 2014 beslist dat Albanië, voor wat asielkwesties betreft, niet langer hoort op de lijst van ''veilige'' landen van herkomst, bepaald door de Belgische wet. Relatief goed nieuws voor de verenigingen die aan de basis liggen van het aangetekende beroep en die blijven aanklagen dat het principe zelf van deze lijst leidt tot discriminaties.

Ter herinnering: sinds meer dan 2 jaar voorziet de Belgische wet in een ''versnelde'' procedure voor asielzoekers die afkomstig zijn uit zogenaamde ''veilige'' landen (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, India, Kosovo, Montenegro en Servië).

Nochtans zijn sommige asielzoekers, afkomstig uit deze zgn. ''veilige'' landen, het slachtoffer van herhaaldelijke discriminaties, vervolgingen en andere aantastingen van hun fundamentele rechten die bekend zijn en al jaren aangeklaagd worden. Dit geldt ook voor de Albanezen. Om gedeeltelijk de Koninklijke besluiten van 2012 en 2013, die aan de basis liggen van het opstellen van de lijst van ''veilige'' landen van oorsprong, te kunnen annuleren wijst de Raad van State er inderdaad op dat in ons land blijkt dat “uit officiële statistieken, gepubliceerd door het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen, Albanië in 2012 tot een van de 6 landen behoorde dat het hoogste erkenningspercentage voor vluchtelingen had“ ...

Dit is niet de eerste keer dat een rechtbank zich vragen stelt bij deze soort van lijsten en een staat terug naar af stuurt. In Frankrijk heeft de Raad van State al herhaaldelijk kritiek geuit op de de Franse lijst van zgn. ''veilige'' landen.
De Raad van State heeft Kosovo op 10 oktober 2014 trouwens geschrapt van deze lijst. Het tegenstrijdige gevolg is dat Kosovo vandaag door België als een ''veilig'' land wordt beschouwd, in tegenstelling tot Frankrijk. Albanië wordt dan weer als ''veilig'' bechouwd in Frankrijk maar niet in België.

Deze verschillen tussen de door de Europese landen opgestelde lijsten bewijzen eens te meer hoe moeilijk en zelfs onmogelijk het is om een dergelijke lijst van ''veilige'' landen op te stellen aangezien het soms absurd is ten opzichte van de toestand op het terrein. Het is nochtans zeker dat onze nieuwe regering schijnbaar haar vertrouwen wil blijven schenken aan dit wankel instrument aangezien ze heeft aangekondigd dat de lijst ''aanpassingen'' zal krijgen. Gevreesd wordt dat dit wil zeggen dat de lijst uitgebreid zal worden.

De verenigingen die beroep hebben aangetekend om op die manier de lijst af te schaffen vragen aan de regering om zonder uitstel lessen te trekken uit de beslissing van de Raad van State. Ze vragen om ten minste Albanië te schrappen van de lijst. Hetzelfde geldt voor alle andere landen, wiens onderdanen eventueel in aanmerking kunnen komen voor een statuut als vluchteling in België, van de huidige lijst van ''veilige'' landen te schrappen en geen landen toe te voegen waarvan de sociale en politiek stituatie onstabiel blijft, ongeacht zekere verbeteringen.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.