Digitale zelfbescherming

27 april 2015

       

Online heb je vandaag bitter weinig privacy. Geen geheim dat overheden en bedrijven maar al te graag meekijken met alles wat we online doen. De ene doet het om onze veiligheid te garanderen (echt?), en de ander doet het om een graantje mee te pikken van de miljardenindustrie die onze persoonsgegevens vandaag voeden.

Het leuke nieuws is dat je er best wel wat tegen kan doen. Met een beetje goede wil kan je al snel enkele kleine ingrepen uitvoeren die je persoonsgegevens beschermen.

Laat ons starten bij het begin.

Basisprincipes

1. Installeer updates

Goed, soms is het een beetje irriterend dat er steeds een pop-up op je scherm verschijnt die je vraagt de updates te installeren. Maar geloof ons vrij: doen! Zorg wel dat de updates uitgaan van een betrouwbare bron.

Updates dichten gaten in je besturingssysteem. Die gaten zijn foutjes in de code waardoor anderen toegang tot je computer zouden kunnen krijgen. Het bedrijf van je besturingssysteem is ook steeds zelf op zoek naar foutjes, die updates zijn de nieuwe code, zonder de foutjes.

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Niks gemakkelijker dan op elke account hetzelfde wachtwoord in te voeren. Handig te onthouden, niet? Klopt, maar als er 1 van die accounts het wachtwoord lekt, zijn je andere accounts heel gemakkelijk te openen. Want hé, een datalek gebeurt vaker dan je denkt!

Sterke wachtwoorden zijn een must. Het aantal karakters bepaalt het meest de kracht van het wachtwoord. Denk dus eerder aan een wachtzin dan een wachtwoord. Gebruik naast letters ook cijfers en tekens. En maak het voor elke dienst uniek.

Maak gebruik van een paswoordmanager. Gemakkelijk en handig in gebruik, al je accounts hebben een uniek wachtwoord én jij hoeft er zelf maar eentje te onthouden. Handig, toch?

Keepass is een paswoordmanager waar je op kan vertrouwen. Speel er eens mee. Je zal ongetwijfeld verkocht zijn.

3. Installeer Firefox

De aangeboden browsers zijn vaak gestoeld op een business model waarin jouw persoonsgegevens het betaalmiddel zijn. Dat kan anders. Firefox is een vrije webbrowser met dezelfde functionaliteiten maar met het voordeel dat je je persoonsgegevens niet vrijgeeft.

Simpel te installeren, gemakkelijk in gebruik.  

Start al met deze simpele interventies, en je staat al een eindje verder in je digitale zelfbescherming!

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.