Electrabel criminaliseert Greenpeace
11 mei 2007
In het kader van een campagne voor hernieuwbare energie voerde Greenpeace de voorbije maanden verschillende acties op de bedrijven van Electrabel.
In het kader van een campagne voor hernieuwbare energie voerde Greenpeace de voorbije maanden verschillende acties op de bedrijven van Electrabel. Op 27 oktober manifesteerde Greenpeace voor de hoofdzetel van Electrabel om te vragen de vervuilende (steenkool) en gevaarlijke (kernenergie) elektriciteitsproductie zo snel mogelijk te verlaten. Alles verliep vreedzaam en zonder gevolgen voor het personeel. Wanneer de milieubeweging een lading steenkoolgruis op het voetpad van het bedrijf liet storten, was echter voor Electrabel de maat vol.
Electrabel diende een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de milieuorganisatie wegens ‘bendevorming’. Als gevolg hiervan werd een huiszoeking gehouden in de kantoren van Greenpeace en werd de server van de organisatie in beslag genomen.
De middelen die het gerecht inzette tegen Greenpeace zijn duidelijk buiten elke proportie. Iedereen kent Greenpeace als een beweging met vredelievende en vaak spectaculaire acties. Electrabel wil dit vreedzaam protest criminaliseren door een strafrechtelijke klacht in te dienen. Greenpeace wordt zo afgeschilderd als een criminele organisatie.
Art. 322 van het Strafwetboek viseert organisaties die als oogmerk hebben om "een aanslag te plegen op personen of eigendommen”. Dat is hier duidelijk niet het geval.
Wanneer instrumenten om georganiseerde criminaliteit te bestrijden gebruikt worden om NGO’s aan te pakken die hun standpunten op een ludieke manier verkondigen, is het duidelijk dat de wetten aangepast moeten worden. We moeten ook aan de energie denken die politie en gerechtelijke overheden hierin steken, terwijl (milieu-) criminelen gerust gelaten worden.
Het criminaliseren van sociale bewegingen komt steeds vaker voor (de vakbonden, Bomspotting, Gaia, …). Nieuwe wetten tegen georganiseerde criminaliteit en terrorisme breiden de mogelijkheden uit om de vrijheid van meningsuiting en vergadering te beknotten en zo de oppositie vanuit het middenveld, die noodzakelijk is in een democratie te beknotten. Het monddood maken van sociale bewegingen met de strafwet hoort niet in een democratie. Een herziening van alle wetten die voor dit doel gebruikt kunnen worden, is noodzakelijk.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.