GAS en 'overlast': een vergelijkende studie tussen België en Groot-Brittannië
02 juli 2013
Om overlast snel en efficiënt aan te pakken, werden in België en in Groot-Brittannië bijna gelijktijdig GAS en ASBO's ingevoerd.
Om overlast snel en efficiënt aan te pakken, werden in België en in Groot-Brittannië bijna gelijktijdig de gemeentelijke administratieve sancties (GAS), respectievelijk de Anti-Social Behaviour Orders (ASBO’s) ingevoerd. Dit is ondertussen al ruim tien jaar geleden. Toch blijft overlast de politieke agenda en het publieke debat beheersen. Hoewel overlast iets van alle tijden is, lijkt het alsof er nu meer dan ooit aandacht voor is en discussie over wordt gevoerd.
Men kan zich echter afvragen hoe een ogenschijnlijk ondefinieerbaar en ruim fenomeen als ‘overlast’ toch zo daadkrachtig en doelgericht kan worden aangepakt?
Er wordt eerst kort nagegaan hoe ‘overlast’ in Groot-Brittannië en in België wordt gedefinieerd. Vervolgens wordt de ASBO, het instrument bij uitstek om overlast aan te pakken in Groot-Brittannië, toegelicht. Er wordt besloten met een belichting van de opmerkelijkste verschillen en gelijkenissen tussen GAS en ASBO’s. De centrale vraag hier is met andere woorden: “Zijn er opmerkelijke verschillen of gelijkenissen tussen België en Groot-Brittannië wat betreft het beleid ten aanzien van overlast en de invulling ervan?”
Abbonneer je op TvMR - Tijdschrift voor Mensenrechten (2013#2) en lees het hele artikel ...
Dit artikel werd in TvMR gepubliceerd i.h.k.v. de Studentenprijs van de Liga voor Mensenrechten.
Handelt jouw Bachelor- of Masterproef over een mensenrechterlijk thema?
Mail ze vóór 31 augustus 2013 samen met een daaruit herleid publiceerbaar artikel naar info@mensenrechten.be.
Het artikel mag maximaal 21.000 tekens tellen, inclusief spaties en voetnoten. Je maakt kans op een publicatie in TvMR of FATIK en een geldprijs van 500 euro. De Bachelor- of Masterproeven uit het vorige (2011-2012) of huidige (2012-2013) academiejaar mogen ingediend worden. De winnaar zal in december 2013 bekend gemaakt worden tijdens de uitreiking van de ‘Prijs voor Mensenrechten’.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.