Geslaagde editie Freedom not Fear 2012
18 september 2012
Het 4-daagse evenement "Freedom Not Fear 2012" werd op maandag 17 september, succesvol afgesloten. Organisaties en burgers uit 11 Europese lidstaten namen deel en lieten hun stem horen om meer waarborgen voor privacy te eisen, om te protesteren tegen de wildgroei aan surveillance en om van gedachten te wisselen over de bescherming van persoonsgegevens en over digitale rechten.
De actie in Brussel ging gepaard met protesten en evenementen in de VS, Argentinië, Luxemburg en Australië.
"We zijn erin geslaagd om tijdens dit weekend een heleboel privacy- en burgerrechtenactivisten uit heel Europa samen te brengen en tijd en ruimte te bieden om te netwerken en ideeën uit te wisselen", zegt Michael Ebeling, een van de organisatoren. "Hiermee heeft de beweging rond digitale burgerrechten opnieuw een belangrijke stap vooruit gezet."
Het weekend begon op vrijdag met een discussie over een Europees voorstel voor een notice-and-takedown systeem voor illegale content op het internet. Werner Stengg, hoofd van de EU-Unit "Online Services" presenteerde het standpunt van de Commissie over dit gevoelige onderwerp. Dit werd gevolgd door een gesprek met de heer Peter Hustinx, Europees Toezichthouder voor Gegevensbescherming. Onderwerp was de komende hervorming van de Europese wetgeving over gegevensbescherming. Hij begon met zijn persoonlijke interpretatie van het Freedom Not Fear motto. "Angst is altijd een slechte raadgever." Hij benadrukte verder het belang van te blijven strijden voor onze online en offline rechten en vrijheden: "Keep on going - we hebben u nodig!"
Op zaterdag en zondag werd de Freedom Not Fear conferentie gevuld met workshops, lezingen en discussies. Een paar van de vele thema's die werden aangesneden, waren Dataretentie, Netneutraliteit, Passenger Name Records, etc. Deze werden afgewisseld met een kleurrijke demonstratie door de straten van Brussel en een cameraspotting.
Eén van de concrete resultaten van deze Freedom Not Fear was de oprichting van de International Working Group on Video Surveillance. Deze werkgroep kondigde een campagne aan, gericht op de nieuwste ontwikkelingen en technologieën die onze persoonlijke levenssfeer bedreigen, zoals "Facewatch" in het Verenigd Koninkrijk.
* Er waren activisten en organisaties uit Duitsland (AK Vorrat, FoeBuD, Digitale Gesellschaft, Datenschutzraum), Hongarije, Tsjechië (IuRe), Polen (Panoptykon), Groot-Britannië (NoCCTV), Nederland (Vrijbit, Bits of Freedom), Oostenrijk (VibeAt), Spanje (AccessInfo), België (Liga voor Mensenrechten, Constant, Nurpa, datapanik.org) en Zweden.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.