In de startblokken..., klaar…, GAS!

20 september 2013

       

Lokale GAS-debatten reeks van start

Klik hier voor het volledig overzicht: www.gasboetes.be

In het voorjaar riepen het Masereelfonds en de Liga voor Mensenrechten partnerorganisaties op om lokale besturen ter verantwoording te roepen voor het gevoerde GAS-beleid in hun stad of gemeente. Dit doen we door middel van lokale debatten waarbij de burgemeester, in hoogsteigen persoon, of een lid van zijn bestuursploeg de dialoog aangaat met kritische GAS-experten.

Het startschot van de debattenreeks werd op 16 mei gegeven te Gent, waar burgemeester Termont het gehekelde GAS-beleid in de Arteveldestad kwam toelichten. Het weerwoord kwam van Raf Jespers (PLN, Liga voor Mensenrechten), Mathias Van Der Hoogestraete (Tegengas) en Geert Decock (jeugdadvocaat). Het werd een boeiende discussie, die je hier uitgebreid kan nalezen.

Maar in het najaar drukken we de GAS-pedaal pas echt in met debatten in o.a. Aalst, Oostende, Hasselt, Antwerpen, Brugge, Brussel, Diepenbeek, Leuven,… En het lijstje wordt steeds langer. Tal van lokale partners schaarden zich achter het initiatief en bundelden de krachten om een waaier interessante sprekers te verenigen die het GAS-systeem kritisch onder de loep nemen. Hieruit kunnen we maar één ding afleiden: GAS leeft nog steeds in lokale middens! En dit zowel bij jong en oud! Het volledige overzicht van de op til staande debatten vind je op de website www.gasboetes.be. Je vindt er ook tal van andere informatie over de GAS-boetes.

De debatten komen op geen beter tijdstip. Net nu de lokale besturen de recente federale GAS-wet moeten implementeren en er dus tal van vragen rijzen over de praktische toepassing van de nieuwe regels. Lokale besturen worden dus aangespoord om niet blindelings in het nieuwe GAS-verhaal te stappen, maar met oog voor de aanbevelingen vanuit het middenveld, de academische wereld én de praktijk.

Maar de Liga doet meer dan enkel oproepen tot debat. We formuleerden onze eigen aanbevelingen ten behoeve van al te ijverige gemeentebesturen die in GAS een heilzaam middel zien. Hierin roepen wij op tot een limitatieve toepassing van GAS, met respect voor de democratische rechten die het administratieve systeem nu dreigt te fnuiken. Elke Vlaamse burgemeester ontving inmiddels onze aanbevelingen.

Wil je ook jouw mening kwijt over GAS in jouw gemeente? Kom dan zeker langs op één van de geplande debatten en discussieer mee!

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.