Kinderen krijgen eindelijk recht op spreken

22 juni 2011

Na ruim tien jaar doorbraak over wetsvoorstel Sabine de Bethune

Persbericht CD&V senaatsfractie | Brussel - 14 juni 2011

Deze maand realiseerde de senaatscommissie Justitie een doorbraak over het wetsvoorstel van Sabine de Bethune om kinderen spreekrecht te geven in rechterlijke beslissingen die hen aanbelangen. Senatrice de Bethune ziet daarmee ruim tien jaar onafgebroken ijveren voor dit recht eindelijk gerealiseerd worden.

Op het regelen van het spreekrecht van kinderen in rechtszaken wordt al jaren aangedrongen door het VN-Kinderrechtencomité, door het Kinderrechtencommissariaat en door ontelbaar veel kinderen en jongeren. Dankzij de vandaag bereikte doorbraak is de realisering ervan in ons land nu eindelijk effectief in zicht.
Voortaan kunnen alle kinderen - ongeacht hun leeftijd - hun mening uiten bij de rechter bij beslissingen over het ouderlijke gezag, de huisvesting en de persoonlijke relaties. Kinderen ouder dan 12 jaar worden automatisch uitgenodigd. Ze zijn evenwel niet verplicht om hierop in te gaan. Kinderen krijgen dus spreekrecht, geen spreekplicht.
Kinderen jonger dan 12 worden uitgenodigd als ze daar zelf om vragen of als het parket het noodzakelijk acht. De rechter kan niet weigeren.
De kinderen kunnen op hun vraag worden bijgestaan door een (jeugd)advocaat naar hun keuze. Senatrice Sabine de Bethune: "Het is echt heel belangrijk dat kinderen kunnen worden gehoord door een rechter, zeker bij familierechtelijke procedures. In echtscheidingsprocedures valt het bijvoorbeeld op dat kinderen zelf vragende partij zijn om gehoord te worden, vooral over de verblijfs- en omgangsregeling. Eén op vier jongeren maakt thuis een echtscheiding mee. Dit heeft een enorme impact op hun leven. Ik ben dan ook heel tevreden dat er vandaag eindelijk een doorbraak is rond het consensusvoorstel op basis van een aantal amendementen van collega's Delpérée, Defraigne, Mahoux, Khattabi, Faes, Bousetta en Taelman die ik mee ondersteunde".

Deze wet geeft ook een concrete invulling aan het recht op participatie van minderjarigen dat sinds 2008 staat ingeschreven in de Grondwet (art. 22bis).

Van zodra gestemd door de plenaire vergadering van de Senaat wordt het wetsontwerp doorgestuurd naar de Kamer waar het een noodzakelijk onderdeel wordt van de regeling van de familierechtbank die nu ter discussie ligt.

[bron: cd&v-senaatsfractie]

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.