Meer haatcampagnes op het internet

29 juli 2009

Uit het jaarverslag van het Centrum van Gelijke Kansen en Racismebestrijding blijkt dat er een enorme toename is van discriminerende berichten en racistische kettingmails via het internet.

Uit het jaarverslag van het Centrum van Gelijke Kansen en Racismebestrijding blijkt dat er een enorme toename is van discriminerende berichten en racistische kettingmails via het internet. Ook sociale netwerksites zoals Facebook en Netlog blijven niet gespaard van het fenomeen. In 2008 ontving het Centrum 430 meldingen over het aanzetten van haat op het internet. Dat is een stijging van 25 procent. Eén melding op de drie gaat over kettingmails die aanzetten tot haat of discriminatie van etnische minderheden.

In vergelijking met andere Europese landen circuleren in België meer racistische en xenofobe kettingmails.
Vier vijfde van de racistische kettingmails waarover klachten binnenliepen, zijn tegen de islam en moslims gericht. Bovendien zijn de racistische uitspraken vaak verpakt als kritiek op de islam.
Deze kettingmails komen vaak heel geloofwaardig over omdat ze gedetailleerd zijn of van een gezaghebbende bron afkomstig lijken te zijn.
Het Centrum zegt ook verontrust te zijn over het feit dat de inhoud van de kettingmails vaak voor waar wordt gehouden en een eigen leven gaat leiden in politieke discussies.

Om wat tegengewicht te bieden aan het fenomeen van leugenachtige maar toch geloofwaardige kettingmails, heeft het Centrum vorig jaar een plek op zijn website gecreëerd waarop specifieke mails punt per punt worden weerlegd.

De Verenigde Naties beveelt aan dit fenomeen van islamofobie even fel te bestrijden als rassendiscriminatie. Helaas bestaat er op Europees vlak hierover nog geen eensgezindheid aangezien het bestrijden van racisme op het internet niet eenvoudig is.

Wie geïnteresseerd is, kan de studiedag op 29 oktober rond ‘Cyberhate’ georganiseerd door het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding bijwonen.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.