Microsofts kleine lettertjes: hoe jouw persoonlijke gegevens worden gebruikt/misbruikt.

28 augustus 2015

       

Microsoft heeft haar ‘Privacy Policy’ en ‘Service Agreement’ vernieuwd. De nieuwe afspraken treden in werking vanaf 1 augustus 2015, enkele dagen na het verschijnen van het nieuwe besturingssysteem Windows 10, op 29 juli.

Met het nieuwe ‘privacy dashboard’ word de mogelijkheid geboden gebruikers toe te laten, om op een gecentraliseerde manier, hun gegevens te beheren met betrekking tot de verschillende producten en diensten. Horacio Gutierrez, algemeen afgevaardigde van Microsoft, schreef in een blog post dat Microsoft gelooft dat ‘echte transparantie begint met duidelijke voorwaarden en een beleid dat mensen kunnen begrijpen’. We kopieerden en plakten het ‘Microsoft Privacy Statement’ en het ‘Service Agreement’ in een tekstverwerker en zagen dat deze ‘duidelijke’ voorwaarden respectievelijk 22 en 23 pagina’s lang zijn. Uit deze, in totaal 45 pagina’s, kan men opmaken dat Microsoft zich in feite het recht toekent om alles wat je doet, zegt en schrijft (met én op je toestellen), te verzamelen teneinde meer gerichte advertenties te kunnen verkopen of om je gegevens aan derde partijen te verkopen. Het bedrijf lijkt zichzelf het recht te verlenen om al je gegevens te delen, ofwel met jouw toestemming, ofwel indien dat “nodig” blijkt.

Een Franse tech-nieuws website Numerama, analyseerde het nieuwe privacybeleid en vond een aantal voorwaarden waar gebruikers zich bewust van moeten zijn:

Wanneer je in Windows inlogt met een Microsoft account, zal Windows jouw instellingen en gegevens standaard synchroniseren met Microsoft servers, bijvoorbeeld “browser geschiedenis, favorieten en webpagina’s die je open hebt staan” net als “namen en wachtwoorden van opgeslagen apps, websites, mobile hotspots en Wi-Fi netwerken”. Gebruikers kunnen deze gegevensoverdracht wel uitschakelen in hun instellingen.

Problematischer - vanuit het perspectief van databescherming - is echter het feit dat Microsoft een uniek advertentie ID genereerd voor elke gebruiker op een toestel. Deze advertentie identificatie kan gebruikt worden door derde partijen zoals app ontwikkelaars en advertentienetwerken om gebruikersprofielen op te stellen.

Bovendien, wanneer versleuteling op het toestel is ingesteld zal Windows automatisch de schijf waarop het OS is geïnstalleerd versleutelen en een herstelsleutel aanmaken. De Bitlocker herstelsleutel voor het toestel van de gebruiker wordt automatisch online bewaard in een Microsoft OneDrive account.

Microsofts aangepaste voorwaarden stellen ook dat ze basis informatie verzamelen “van jou en je toestellen, inclusief bijvoorbeeld “app gebruiksgegevens voor apps die op Windows draaien” en “gegevens over netwerken waarop je bent aangesloten”.

Gebruikers die ervoor kiezen om Microsofts persoonlijke assistent “Cortana” te activeren moeten er mee leven dat er een inbreuk op hun privacy wordt gemaakt: “Wanneer je Cortana activeert om je te voorzien van een persoonlijke ervaring en relevante suggesties zal Microsoft verschillende types van gegevens verzamelen zoals de locatie van je toestel, gegevens van je kalender, de apps die je gebruikt, gegevens van e-mail- en tekstberichten, wie je belt, je contacten en hoeveel interactie je met hen hebt. Cortana leert ook over jou, door middel van het verzamelen van gegevens over hoe je gebruik maakt van je toestel en andere Microsoft diensten zoals je muziek, alarm instellingen, of je scherm vergrendeld is, wat je bekijkt en koopt, je surf- en Bing zoekgeschiedenis en meer.” Maar dat is niet alles, aangezien deze software ook je spraakgegevens analyseert”: “we verzamelen je spraakinvoer, maar ook jouw naam en nickname, je kalender gegevens, de namen van de personen in je afspraken en de informatie over je contacten, inclusief hun namen en nicknames.”

Maar Microsofts aangepast privacybeleid is niet enkel slecht nieuws voor de privacy. Je recht op vrije meningsuiting kan ook in bepaalde situaties geschonden worden zoals het bedrijf waarschuwt:

“Wij zullen ons de toegang verschaffen tot persoonlijke gegevens, ze onthullen en bewaren, inclusief de inhoud (zoals de inhoud van je e-mails, andere privé communicaties of bestanden in privé folders), wanneer we geloven dat dit nodig is om”, bijvoorbeeld, “klanten te beschermen” of “het opleggen van de voorwaarden die het gebruik van onze diensten bepalen.”

Tot zo ver de eenvoudige en duidelijk verstaanbare gebruiksvoorwaarden .

Microsoft Privacy Statement

Microsoft Services Agreement

Bron:

EDRI

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.