Nieuwe interneringswet voor Grondwettelijk Hof

15 januari 2015

 
De Liga voor Mensenrechten heeft, samen met zijn Franstalige tegenhanger, bij het Grondwettelijk Hof beroep ingediend tegen de wet op de internering van personen. De twee organisaties hopen zo de wet gedeeltelijk te annuleren. Dat is te lezen op de site van het Grondwettelijk Hof.

"Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft al meermaals kritiek geuit op het gebrek aan zorg voor gedetineerden in de psychiatrische afdelingen van de gevangenisen", laten de organisaties weten. "België is alleen vorig jaar voor dergelijke feiten al acht keer veroordeeld." De organisaties hebben onder meer kritiek op het feit dat mensen voor hun internering, zoals de wet voorschrijft die op 1 januari volgend jaar ingaat, toch nog altijd opgesloten kunnen worden in een penitentiaire instelling, ondanks hun situatie.

Kosten en beroep

Daarnaast vragen de mensenrechtenbewegingen dat de kosten voor de opsluiting niet meer doorgerekend worden aan de geïnterneerden of hun familie. Volgens hen gaat het om discriminatie, omdat de kosten van de gedetineerden wel gedragen worden door de staat.

Het derde punt van kritiek is de korte termijn die geïnterneerden krijgen om in beroep te gaan. Het enige, beperkte, beroep, kan immers enkel bij Cassatie, en moet binnen de 48 uur gebeuren. "In beroep gaan bij Cassatie is zeer ingewikkeld en technisch, en onmogelijk op zo'n korte termijn rond te krijgen", zegt Manuel Lambert, juridisch adviseur bij de Ligue des droits de l'Homme.

Vooruitgang

Ondanks deze kritiekpunten noemen de organisaties de nieuwe wet een "onbetwistbare vooruitgang", omdat ze voorziet in duidelijkere en snellere procedures. Zo verplicht de wet psychiatrische expertise en worden er gespecialiseerde kamers opgericht binnen de strafuitvoeringsrechtbanken.

Deel dit artikel

   

Bron:

DE MORGEN

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.