Nummerplaatherkenning en Big Brother op de werkvloer winnen Big Brother Award
30 mei 2013
Op donderdag 30 mei reikte de Liga voor Mensenrechten, samen met EMSOC en datapanik.org, in de Gentse Vooruit voor de derde maal de Big Brother Awards uit. Deze betreurenswaardige prijs stelt de versoepeling van onze privacy en de toename van controlemaatregelen in onze samenleving aan de kaak. De professionele vakjury beloonde de camera’s met automatische nummerplaatherkenning met haar juryprijs. Een maand lang kon er ook gestemd worden via de website www.bigbrotherawards.be. Deze registreerde maar liefst 3034 stemmen. Met bijna de helft van het stemmentotaal (1267) kroonde het publiek “Big Brother op de werkvloer” tot de onvervalste winnaar. Het opslagbedrijf Shurgard mocht zich verantwoorden voor haar voorgenomen telefoontap en alle andere werkgevers die experimenteren met controlesystemen wezen bij deze gewaarschuwd.
De professionele vakjury meende dat er voldoende argumenten waren om het indringende ANPR camerasysteem met een Big Brother Award te bekronen. Volgens jurylid en beleidsmedewerker van de Liga voor Mensenrechten, Caroline De Geest, stapelen de bezwaren tegen het ANPR-systeem zich op. “De ANPR-camera’s schenden niet enkel de privacy van automobilisten, het gebruik van de mobiele toepassingen is ook volkomen in strijd met de wet, die mobiele camera’s enkel toelaat voor grote volkstoelopen. Wanneer de informatie bovendien systematisch gekoppeld wordt aan gegevens in andere databanken ontstaat een krachtige surveillance-tool.” Ook het duizelingwekkend kostenplaatje van de systemen in tijden van besparing en de commerciële druk die gemeentebesturen ervaren voor de aankoop ervan in ruil voor goedkope nutscontracten baart de jury zorgen. “Lokale besturen beweren de camera’s te installeren in het belang van onze veiligheid, maar platte commercie lijkt echter de werkelijke aanleiding”, aldus De Geest.
Big Brother op de werkvloer ging met de meeste publieksstemmen aan de haal. Naar aanleiding van de geplande telefoontap in opslagbedrijf Shurgard – dat de toenemende toevlucht tot controlemaatregelen goed illustreerde - werden eigenlijk alle surveillerende werkgevers met een award bekroond. In een officiële reactie liet de directie van Shurgard België weten de uitreiking van de Big Brother Award ten zeerste te betreuren. “Deze standaardprocedure, waarbij inkomende telefoongesprekken van prospecten worden opgenomen voor kwaliteits- en trainingsdoeleinden geldt in vele bedrijven. Shurgard België wenst ook te benadrukken dat dit klantgericht kwaliteitsprogramma op heden niet in gebruik is.” Nog volgens de directie “lichtte Shurgard België de medewerkers, de vakbonden en de Privacycommissie op een transparante en uitvoerige wijze in.” De Liga voor Mensenrechten noemt deze overwinning “een duidelijk signaal voor werkgevers met gelijkaardige voornemens”. De publieksprijs werd in ontvangst genomen door vakbondsafgevaardigde, en lid van de ondernemingsraad van Shurgard, Patrick Van Wymeersch.
Acht kandidaten kwamen dit jaar in aanmerking voor een Big Brother Award: het recente datalek bij NMBS, het afluisterschandaal bij opslagbedrijf Shurgard, de omstreden gemeentelijke administratieve sancties, de Genkse drone, de in opmars zijnde camera’s met automatische nummerplaatherkenning, de experimenten met vingerafdrukregistratie op school, de Amerikaanse anti-privacy lobby en tot slot “uzelf”, als gebruiker van sociale media. “Het Big Brother-fenomeen beperkt zich niet tot een alleswetende overheid of een snuffelende baas. Het dringt langzaam maar zeker binnen in alle domeinen van onze levenssfeer. Dat bewijst ook de verscheidenheid aan kandidaten”, verklaart De Geest. “Het is noodzakelijk de de waarde van privacy te blijven herhalen. Of willen we écht evolueren naar een samenleving waarin we steeds meer gecontroleerd worden en steeds minder privacy hebben?”
Big Brother Awards is een realisatie van de Liga voor Mensenrechten, EMSOC, datapanik.org.
Een productie van Handelsreizigers in Ideeën i.s.m. Vooruit.
Met de steun van de Vlaamse overheid.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.