Oproep: organiseer lokale debatten over GAS-boetes
12 februari 2013
Gemeentelijke Administratieve Sancties, kortweg GAS genoemd, staan volop in de actualiteit. Sommige gemeentebesturen geven aan dit repressieve instrument nog meer te willen gebruiken, andere besturen pleiten dan weer voor terughoudendheid.
Het Masereelfonds en de Liga voor Mensenrechten willen met sociaal-culturele jeugd- en volwassenenverenigingen lokale debatten over de GAS-boetes op poten zetten. De idee is dat afdelingen van de vele verenigingen lokaal een publiek debat / panelgesprek / ontmoeting organiseren tussen vertegenwoordigers van de gemeentesturen, de lokale politie of sociale diensten en mensen uit het middenveld om te spreken over de wenselijkheid van GAS in de gemeente. Wij nodigen alvast alle sociaal-culturele organisaties uit voor een coördinerend overleg.
Rond de GAS-boetes is heel wat te doen. Ook de federatie sociaal-cultureel werk FOV en de sociaal-culturele bewegingen reageerden al op de voortschrijdende criminalisering van sociale acties. Het Masereelfonds en de Liga voor Mensenrechten willen het ruimere GAS-debat lokaal voeren, met sociaal-culturele jeugd- en volwassenenverenigingen en lokale bestuurders, politie en/of sociale diensten.
Daartoe roepen wij elke sociaal-culturele organisatie op om de lokale afdelingen warm te maken voor een debat / panelgesprek / ontmoetingsmoment over het GAS-beleid.
In de gesprekken zouden vier bekommernissen centraal staan:
Om de krachten te bundelen en de organisatie te stroomlijnen, plannen we een overleg met zoveel mogelijk organisaties die bereid zijn hun lokale kernen aan te zetten initiatieven zoals hierboven omschreven te organiseren. De diverse nationale secretariaten zouden de samenwerking tussen hun kernen/afdelingen stimuleren. Daarnaast kunnen er afspraken gemaakt worden om de (lokale) GAS-initiatieven logistiek en promotioneel te ondersteunen of samen te werken om deskundigen te vinden die bereid zijn te zetelen in de panels. Ook andere ideeën (bv. grootschaliger / nationale initiatieven) zijn bespreekbaar.
Wil je meedoen? Geef dan een seintje aan Bernard Desmet (brussel@masereelfonds.be, 02/502 38 80) en vul - uiterlijk voor 10 februari - deze Doodle in voor een datum van het eerste coördinerend overleg.
Onze anti-GAS-sticker is nog steeds gratis te verkrijgen en vrij te gebruiken. Stuur een mail naar caroline@mensenrechten.be en we sturen ze op.
Of doe iets creatiefs met het anti-GAS-icoon en maak kans om de dvd 'Never Sorry' van Ai Weiwei te winnen. Stuur ons een foto van je creatie en wie weet win jij die dvd.
Het anti-GAS-icoon vind je hier.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.