Persbericht - Procedures Vreemdelingenzaken

21 november 2012

De Liga voor Mensenrechten komt tussen in twee procedures die aanhangig zijn bij het Grondwettelijk Hof en waarin de vernietiging wordt gevraagd van de wetgeving inzake de opsluiting van illegaal verblijvende kinderen (rolnummer 5468) en inzake de opvang van asielzoekers (rolnummer 5465).

Voor het Grondwettelijk Hof werden beroepen ingesteld tot vernietiging van de volgende wetten:

- de wet van 16 november 2011 « tot invoeging van een artikel 74/9 in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, inzake het verbod op het opsluiten van kinderen in gesloten centra ».

Deze wet verbiedt in beginsel de vrijheidsberoving van kinderen met het oog op hun uitwijzing.

Dit verbodsartikel is echter maar schijn en verre van absoluut.   Het staat immers toe dat gezinnen met kinderen in een gesloten centrum worden opgesloten voor “een zo kort mogelijke periode en "als dat centrum is aangepast aan de behoeften van gezinnen
met kinderen." Dit komt in werkelijkheid neer op de vrijheidsberoving van kinderen.   Deze kinderen worden niet opgesloten omwille van het plegen van een als misdrijf omschreven feit, noch omwille van een problematische opvoedingssituatie. Deze kinderen worden opgesloten enkel en alleen omwille van hun onwettige of precaire administratieve toestand, waarvoor niet zij, maar hun ouders hebben gekozen.

Deze opsluiting is strijdig met de menselijke waardigheid, met het belang van het kind en met de kinderrechten.

-  de wet van 19 januari 2012 tot wijziging van de wetgeving met betrekking tot de opvang van asielzoekers.

Deze wet sluit onder andere EU-burgers gedurende de eerste drie maanden van hun verblijf in ons land uit van maatschappelijke dienstverlening door een OCMW.  Ze hebben zelfs geen recht op dringende medische hulp.

Dit is onverenigbaar met het recht op leven, de bescherming van de fysieke integriteit en het recht op een menswaardig bestaan.  Deze wetgeving treft ook EU-gezinnen met kinderen gedurende de eerste drie maanden van hun verblijf in België, waardoor deze wet evenzeer de kinderrechten schendt.

De gewettigde ambitie van de overheid om migratiestromen te beheersen mag nooit een rechtvaardiging zijn voor de aantasting van grondrechten en voor uitwassen zoals de vrijheidsberoving van kinderen en het ontzeggen van dringende medische hulp aan EU-burgers.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.