Prijs voor Mensenrechten 2014 naar “gestorvenen in de cel”

15 december 2014

De Liga voor Mensenrechten reikte op 14 december in het Vlinderpaleis te Antwerpen een opmerkelijke Prijs voor Mensenrechten uit. Dit jaar eren we namelijk “de gestorvenen in de cel”. De Liga vindt het een grote smet dat in een democratische rechtstaat mensen moeten sterven in de gevangenis. We pleiten dan ook voor een menswaardige detentie en een volwaardige gezondheidszorg. Minister van Justitie, Koen Geens, was één van de aanwezige sprekers.

De Liga voor Mensenrechten eindigt haar tweejarige campagne voor een humane detentie met een gedenkwaardige Prijs voor Mensenrechten: de gestorvenen in de cel. Hiermee klaagt de Liga het Belgisch penitentiair beleid aan en breekt een lans voor zij die hun leven moeten eindigen in de gevangenis. Niemand verdient het om alleen, in een cel, te moeten sterven.

Eenzaam sterven in de cel

Sommigen beroven zichzelf van het leven. Anderen sterven na een overdosis drugs. Enkelen sterven een natuurlijke dood, door ouderdom of na een terminale ziekte, waarbij ze zelden naar een palliatieve afdeling worden overgebracht. Sommigen sterven na gewelddadige incidenten met hun medegedetineerden, politie of bewakingsbeambten.

Gebrek aan middelen

Wat ze allen gemeen hebben, is dat ze eenzaam sterven in een kille cel. Er is een schrijnend gebrek aan middelen, wat leidt tot een gebrekkige opvolging en begeleiding van gedetineerden.

Het personeel in de gevangenis en de directie doen hun uiterste best om in deze moeilijke omstandigheden de gedetineerden bij te staan en vooruit te helpen. Zij verdienen onze uiterste bewondering, maar het ontbreekt hen aan een kader en middelen om een echt humaan penitentiair beleid te kunnen voeren.

"Ik heb in het perspectief van de Basiswet en de gezondheidszorg voor gedetineerden deze week overleg gepleegd met minister van Volksgezondheid De Block. Het is vreemd dat de Basiswet voorziet in het recht van gedetineerden op gezondheidszorg, maar niet in de ziekteverzekering. Ik heb voorgesteld dat ik een premie zou betalen voor alle gedetineerden en op basis daarvan aanspraak kan maken op de ziekteverzekering zoals elke burger." - minister van Justitie Koen Geens

"Ik kan enkel beloven dat we ons best zullen doen om de levensomstandigheden in de gevangenissen te verbeteren." - minister van Justitie Koen Geens 

Gezondheidszorg is een mensenrecht

De Liga pleit hierbij opnieuw voor een verdere uitvoering van de Basiswet. De Basiswet stelt dat gedetineerden dezelfde rechten behouden als buiten de gevangenis. Hiermee behouden zij ook het recht op gezondheidszorg. Dat is een mensenrecht. De Basiswet voorziet dat een gedetineerde recht heeft op een gezondheidszorg die gelijkwaardig is met die in de vrije samenleving, aangepast aan zijn specifieke noden. In de praktijk blijkt dit veelal niet het geval. Er is namelijk een schrijnend tekort aan dokters en psychiaters voor de geïnterneerden en gedetineerden, wat kwalijke gevolgen kan hebben. 
De Liga herhaalt dan ook haar vraag om de gezondheidszorg in de gevangenissen over te hevelen naar het ministerie van Volksgezondheid.

"We zijn dit jaar voorzitter van de Raad van Europa en zijn daarom verplicht om ons te buigen over de veroordelingen van het EHRM. Het is een goed moment om over deze problematiek in een internationaal kader na te denken." - minister Geens

Opdat we in de nabije toekomst zouden kunnen terugkijken en zien dat deze omstandigheden definitief tot het verleden behoren, brengen we vandaag hulde aan zij die het leven lieten in de gevangenis.

"Een derde van onze gedetineerden is voorlopig gehecht. Ook voor onze andere gedetineerden moeten we overwegen om meer autonome straffen in te voegen. Op die manier kan het plaatsgebrek al een deel opgelost worden." - minister Geens

"Ik kan enkel beloven dat we ons best zullen doen om de levensomstandigheden in de gevangenissen te verbeteren. Er is reeds overleg gepleegd met verschillende mensenrechtenorganisaties en gevangenisdirecties. De gezondheidszorg in België is onnavolgbaar. Laten we niet rusten vooraleer dit ook zo is voor de gedetineerden." - minister Geens

Minister van Justitie, Koen Geens, was één van de aanwezige sprekers. De laudatio werd gebracht door Walter Thiery, ondervoorzitter van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen. Herman Van Holsbeek, de Adjunct-Hoofdaalmoezenier Nederlandstalige Gevangenissen, Saïd Aberkan, hoofd-islamconsulent en Tania Ramoudt, coördinator van de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen kwamen als vertegenwoordigers getuigen over hun ervaringen met de dood binnen de gevangenismuren.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.