Prijs voor Mensenrechten 2013 gaat naar Panorama

19 december 2013

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten reikt de Liga voor Mensenrechten op zondag 15 december haar “Prijs voor Mensenrechten” uit. Naar jaarlijkse traditie wil de Liga via deze weg een persoon of organisatie huldigen voor diens uitmuntende inspanningen op het vlak van mensenrechten. De uitreiking vindt dit jaar plaats in voormalig radio- en televisiegebouw Flagey te Brussel, een toepasselijke locatie voor onze winnaar van 2013.

De Liga voor Mensenrechten kent dit jaar haar prijs namelijk toe aan de ploeg van Panorama. De verdienste gaat natuurlijk verder dan enkel het voorbije jaar. De lange traditie van maatschappijkritische onderzoeksjournalistiek is bewonderenswaardig en onontbeerlijk voor de ontplooiing van een weerbare samenleving. Reportages zoals “Cyberwar”, “We zijn gezien”, “Te gek om los te lopen” en “Arm Vlaanderen” dwingen tot nadenken en slagen er steeds in het maatschappelijk debat los te weken.

Omdat we elkaar in dat eindresultaat ontmoeten, overhandigen we onze Prijs voor Mensenrechten aan de ploeg van Panorama.

Vaak is er geen tijd of geld voor onderzoekjournalistiek in Vlaanderen (en de wereld). Journalisten moeten snel inpikken op alles wat gebeurt, zonder dat ze stil kunnen of mogen staan bij de achterliggende complexe systemen. Een programma als Panorama stelt deze procedures in vraag en durft de tijd te nemen om deze kritisch te benaderen. Dat levert reportages op die “vergeten” gebeurtenissen in een nieuw daglicht stellen of doofpotaffaires onthullen en daarmee meer dan eens het vuur aan de politieke en maatschappelijke lont te houden.

Een mooi voorbeeld daarvan is de reportage over de dood van Jonathan Jacob in een politiecel in 2010. Niet alleen kwamen er nieuwe feiten naar boven en werden er kritische bedenkingen gemaakt bij wat er toen precies gebeurd was, ook de verantwoordelijken werden publiekelijk op het matje geroepen.

Mensenrechten

Onderzoeksjournalistiek draagt bij tot het basisrecht van vrije meningsuiting. Het lijkt in een land als België vanzelfsprekend om aan goede (onderzoeks-)journalistiek te kunnen doen. Nochtans blijkt dat de werkomstandigheden en de politieke machtsverdelingen vaak een rol spelen in de media en wat ze publiceren. Rechtszaken tegen en het monddood maken van journalisten is ook bij ons geen onbekend fenomeen. Dat Panorama hiertegen vecht – soms als Don Quichot tegen de windmolens – is een reden te meer om hen te prijzen.

Al is het onrechtstreeks, de reportages van Panorama zitten vaak geworteld in mensenrechtenkwesties waar de Liga actief rond werkt, zoals privacy, vrijheid versus veiligheid, de detentieomstandigheden en de problematiek van de geïnterneerden.

De Liga streeft naar het vergroten van het kritisch bewustzijn van mensenrechten bij overheden, bedrijven, organisaties, gemeenschappen en individuen. Ook Panorama draagt hieraan bij. De methode is dan wel anders, het uiteindelijke doel is om te streven naar een bewuste, kritische maatschappij.

De integrale laudatio van Tom Naegels kan je hier lezen.
Een fotoreportage van de feestelijke dag vind je hier.

Studentenprijs 2013

De Liga reikte ook voor de tweede maal haar Studentenprijs uit. 

Hilde De Vleeschouwer, studente Opleidings- en Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, viel in de prijzen met haar masterproef “Toepassingen van de rechten van het kind in het Vlaams basisonderwijs”. Hierin onderzocht ze wat een kinderrechtenschool in de praktijk inhoudt en werkte ze de resultaten van het onderzoek uit tot een denkkader voor belangstellende scholen.

De winnaar van de studentenprijs wordt gelauwerd met een publicatie in één van onze tijdschriften en een geldprijs van 500 euro.

Op een verdienstelijke tweede en derde plaats eindigden Athina Van Melkebeke (Universiteit Gent) met haar Masterproef “Het Gesluierde Hof” en Jan Van Laer (KUL) met zijn Masterproef “De invloed van het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) op het  Belgische gevangenisbeleid: een druppel op een hete plaat”.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.