Privacy en camerabewaking

15 november 2005

De laatste weken ging in het federale parlement heel wat aandacht naar camerabewaking. Er werden verschillende wetsvoorstellen ingediend, en in de commissie Binnenlandse Zaken van de Senaat werd een hoorzitting georganiseerd. Op 7 november kwam daar de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer aan het woord, en binnenkort zullen ook de Liga voor Mensenrechten en de Ligue des droits de l’homme gehoord worden.

Dat de wetgever zich eindelijk buigt over cameragebruik, is een goede zaak. Er wordt steeds vaker beroep gedaan op bewakingscamera’s, en dit voor uiteenlopende doeleinden. De overgrote meerderheid van deze camera’s is niet geregistreerd (wat nochtans vereist wordt door de privacywet). Vooral het toenemend beroep op camera’s op openbare ruimten voor de preventie van overlast en criminaliteit baart ons zorgen.

In het Belgische recht is geen duidelijke, algemene reglementering van camerabewaking voorhanden. De belangrijkste toepasselijke wet is de Privacywet, maar deze is zeer algemeen en niet aangepast aan de specifieke problematiek van bewakingscamera’s. Daarnaast geldt een complex en onoverzichtelijk geheel van sectorale en beroepsregelingen. Wat dus ontbreekt is een heldere basiswetgeving inzake camerabewaking, en dat is een ernstige tekortkoming. Het strafbaar stellen van misbruiken zoals het filmen in privéwoningen of hotelkamers, zou volgens de Liga een goede zaak zijn.

Tot slot stelt de Liga zich vragen bij het nut van bewakingscamera’s voor misdaadpreventie. Men kan zich afvragen of bewakingscamera’s de criminaliteit werkelijk doen dalen. Verplaatst men zo niet eerder de problemen ? Bovendien zou het kunnen dat bewakingscamera’s de onveiligheidsgevoelens eerder in de hand werken dan ze tegen te gaan.

Het is duidelijk tijd voor een grondig maatschappelijk en politiek debat over het doel, de efficiëntie en de noodzaak van camerabewaking. De Liga wil alvast een eerste aanzet geven. Discussieer mee op facebook: voor-of tegenstander van camerabewaking in het publieke domein ? In welke omstandigheden of onder welke voorwaarden vind jij camerabewaking toelaatbaar ?

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.