Procedure afnemen partijdotatie Vlaams Belang geschorst

29 juni 2007

Iedereen herinnert zich nog levendig de veroordeling van de drie VZW’s rond het Vlaams Blok wegens het kennelijk en herhaaldelijk aanzetten tot haat ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen.

Iedereen herinnert zich nog levendig de veroordeling van de drie VZW’s rond het Vlaams Blok wegens het kennelijk en herhaaldelijk aanzetten tot haat ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen. Na het proces hebben een aantal politici het initiatief genomen om de partijdotatie van het Vlaams Blok te laten afnemen. Partijen die de fundamentele rechten vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet respecteren, kunnen immers volgens de wet op de partijfinanciering hun dotatie verliezen. Aangezien het recht om niet gediscrimineerd te worden een zeer belangrijk mensenrecht is, is in dit geval duidelijk dat de partij niet langer overheidssteun verdient.

Parlementsleden van SP.a-SPIRIT, PS, MR en CdH zijn in 2006 met de procedure voor de Raad van State begonnen. Eind 2005 dienden Kifkif en MRAX een klacht in na de uitspraak van Philip Dewinter in het tijdschrift Jewish Week dat het Vlaams Belang een ‘islamofobe partij’ is.

Volgens de initiatiefnemende parlementsleden heeft het Vlaams Belang ongeveer hetzelfde partijprogramma als het Vlaams Blok en voert ze dezelfde propaganda. De Raad van State moest binnen zes maanden oordelen of het Vlaams Belang de wet op de partijfinanciering overtreden heeft. Dat is nog niet gebeurd. Op vraag van het Vlaams Belang werden twee staatsraden gewraakt omdat ze niet objectief konden oordelen over de klachten. De twee magistraten zijn lid van het Centre de droit public van de ULB, dat onder meer bezig is met ‘de strijd tegen extreem rechts’.

Ondertussen is de zaak geschorst. Omdat het parlement ontbonden is, zijn er immers geen klagers meer. Nu is het wachten tot er een nieuwe commissie Verkiezingsuitgaven is samengesteld. Als één derde van de leden van die commissie laat weten dat ze de klacht willen verderzetten, kan de zaak verder behandeld worden.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.