Samen tegen GAS met jullie bijdrage

20 november 2013

Gemeentelijke Administratieve Sancties, of kortweg GAS, blijven ophefmakend. Hoe het er naar uitziet zijn we er nog niet vanaf. Samen kunnen we hiertegen reageren. Dat hebben jullie al gedaan. Dat hebben ook wij gedaan en dat blijven we doen. Wij bieden enkele instrumenten die hierbij helpen. Met jullie bijdrage kunnen we het werk tegen GAS verder zetten. 

Geef voor GAS om te reageren tegen GAS

20.000 GAS-stickers, startpakket burgerinitiatief GAS, GAS-pins, debattenreeks, manifestaties, vormingen, aanbevelingen voor alle steden en gemeenten, evocatie van de GAS-wet, juridische procedure tegen lokale GAS-reglementen tot het aanvechten van de federale GAS-wet bij het Grondwettelijk Hof...

...om dit werk verder te zetten komt jullie bijdrage goed van pas.
Hoeveel je geeft staat vrij, want zelfs de kleinste gift toont dat je samen met ons geeft om een open en spontane samenleving.

Stort op onderstaand rekeningnummer met vermelding 'Ik geef voor GAS':

BE34 0011 2701 3290

Met een gift vanaf 40 euro geniet u van een belastingvermindering van 45%.
Zo kost een gift van 40 euro u finaal 22 euro. Een gift van 100 euro kost u 55 euro.
Het fiscale attest wordt u automatisch opgestuurd.

 

Wat doen we tegen GAS?

Wij bieden enkele tools die helpen in de strijd tegen GAS:

  • 20.000 GAS-stickers: Om je protest tegen GAS zichtbaar te maken hebben we een logo en sticker ontwikkeld. We hebben reeds 20.000 gratis GAS-stickers verspreid. We zijn ze tegengekomen op de manifestaties, op de palen van de straatverlichting, op flyers van anderen, zelfs op het NOS-journaal in Nederland. Dank daarvoor. Wegens groot succes is onze voorraad jammer genoeg op. Met jouw financiële bijdrage kunnen we er opnieuw verspreiden.
  • Burgerinitiatief GAS: Elke stad of gemeente tekent zelf een GAS-beleid op maat uit en bepaalt hoe ver het hierbij wil gaan. Als burger kan je inspraak hebben in wat er op de gemeenteraad besproken wordt. Dit kan je doen via een 'burgerinitiatief'. We hebben een praktische bundel samengesteld die van a tot z uitlegt hoe je zo een burgerinitiatief op poten zet. Klik hier en bepaal mee het GAS-beleid in jouw stad of gemeente.
  • Een GAS-boete? Wat nu gedaan? Heb je een GAS-boete gekregen? Hoe kan je daarop reageren? We hebben de officiële procedure in een handige bundel gegoten en verspreid. 
  • GAS-debattenreeks: Samen met het Masereelfonds en andere organisaties organiseerden we 10 lokale GAS-debatten, waaronder enkele met de burgemeester van de betreffende stad of gemeente. In Gent, Aalst, Antwerpen, Hasselt, Brussel, Brugge, Oostende, Dilbeek en Leuven. Een uitgelezen kans om het GAS-beleid van jouw stad of gemeente te bespreken.
  • Vormingen GAS en lezingen: Aan organisaties die dat wensen geven we uitleg over GAS.
  • GAS-pins: Draag de GAS-pin en beken kleur.
  • GAS als kandidaat voor de Big Brother Awards 2012: klik hier om te weten waarom.
  • Ondertekenen open brief GAS: Verschillende redenen waarom de nieuwe GAS-wet niet mocht worden gestemd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers, werden opgesomd in een open brief en ondertekend door 213 middenveldorganisaties waaronder de Liga.
  • GAS-manifestaties: In oktober 2012 organiseerden we een GAS-betoging en we namen deel aan de nationale manifestaties van 29/06 en 26/10 in Brussel.
  • www.gasboetes.be: Samen met het Masereelfonds ontwikkelden we de site gasboetes.be waarop we o.a. interessante informatie omtrent GAS aanbieden: juridische regelgeving, politiereglementen, het burgerinitiatief, hoe de procedure verloopt, een modelbrief om te reageren op een GAS-boete, ...
  • Ons standpunt over GAS werd wijd verspreid, ook naar alle politieke fracties.
  • Aanbevelingen Lokaal Veiligheidsbeleid: We deelden onze aanbevelingen omtrent GAS mee aan alle 308 gemeenten.

Maar we gaan verder:

  • We stelde een parlementaire vraag in het Parlement. 
  • Evocatie van de GAS-wet: We spraken senatoren aan om de bekommernissen van het middenveld in acht te nemen. Jammer genoeg werd de nieuwe federale GAS-wet gestemd zonder rekening te houden met de opmerkingen van het middenveld.
  • 4 verzoekschriften tegen lokale GAS-reglementen: We klaagden 4 lokale GAS-reglementen aan bij de Raad van State: dat van Brugge, Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek.
  • Verzoekschrift tegen de federale GAS-wet: We klagen de federale GAS-wet juridisch aan bij het Grondwettelijk Hof. Op 20/11, de Internationale dag van de Rechten van het Kind, dienden we het verzoekschrift in. Het Grondwettelijk Hof laat de GAS-wet echter ongemoeid.

Deel dit artikel

   

Tags:

GAS GAS

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.