Sociale media en jongeren: It’s complicated - studienamiddag

23 mei 2014

       

De Privacywet beschermt in België alle burgers in principe tegen inbreuken op hun privéleven. Maar wat betekenen deze regels precies voor minderjarigen op sociale netwerken? Wat zijn hun rechten, en biedt de wet enige effectieve bescherming? Kunnen minderjarigen een rechtsgeldige toestemming geven voor het gebruik van hun persoonsgegevens?

 En wat moeten de operatoren van sociale netwerken doen om minderjarige gebruikers toe te laten op hun websites zonder de Privacywet te schenden?

Het hoeft geen betoog dat sociale media zeer populair zijn bij jongeren.

Hoewel sociale media enorm veel opportuniteiten bieden op vlak van communicatie, interactie en toegang tot informatie worden deze netwerken ook gebruikt voor minder fraaie doeleinden zoals cyberpesten, grooming, verspreiden van ongewenste inhoud enz.. Er duiken bijzondere gevoeligheden op wanneer minderjarigen hierbij betrokken zijn, niet alleen als slachtoffer, maar ook in stijgende mate als dader. 

Wie aanwezig is op de studienamiddag ontvangt het boek Sociale media. Actuele juridische aspecten ( 2013 – Intersentia). Editors Peggy Valcke, Pieter Jan Valgaeren en Eva Lievens belichten in dit boek naast de privacyaspecten en de bijzondere positie van minderjarigen, een brede waaier van juridische vragen zoals identiteitsdiefstal, aansprakelijkheid voor onrechtmatige handelingen, auteursrechten en portretrecht, brandmanagement, kansspelen enz.

Programma

13u30 Onthaal met koffie

14u00 Verwelkoming door de voorzitter

14u15 It’s complicated...: minderjarigen, sociale media en het regelgevend kader
Eva Lievens (postdoctoraal onderzoeker Interdisciplinair Centrum voor Recht en ICT (KU Leuven) en FWO Vlaanderen, gastprofessor Universiteit Gent)

15u15 Vragenronde

15u30 De Privacywet toegepast op de minderjarige social networkers: vinden ze het leuk?
Hans Graux (advocaat/vennoot advocatenkantoor time.lex)

16u30 Vragenronde

17u00 Einde

Praktische informatie

Locatie: Park Inn Hotel te Leuven
Martelarenlaan 36, 3010 Leuven
(Achterzijde station Leuven. Bereikbaar via de voetgangersbrug)

Prijs: € 100
Leden van de Unie van Jeugdadvocaten: € 45
Wie aanwezig is op de studiedag ontvangt het boek 

Inschrijving: Inschrijven kan via het formulier op www.jeugdadvocaat.be/formulieren/studiedag of via info@jeugdadvocaat.be

Betaling: Regeling van de inschrijvingsprijs kan gebeuren op het rekeningnummer van de Unie van Jeugdadvocaten BE21 6301 9132 6903 (vermelding : naam + inschrijving studiedag 23.05.2014). De inschrijving is pas definitief na betaling.

Erkenning: Voor advocaten is de erkenning aangevraagd bij de Orde van Vlaamse Balies (voor twee juridische studiepunten). Voor magistraten is accreditatie aangevraagd bij het instituut voor Gerechtelijke opleiding met het oog op betaling van de inschrijvingsgelden van de effectief aanwezige magistraten, gerechtelijk stagiairs en personeelsleden van griffies en parketten.

download het programma hier

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.