Standpunt over ontwerp van decreet digitale meter

18 april 2018

Ribbedebie privacy, nu ook via onze energiemeter?

       

Ribbedie privacy, nu dus ook via onze energiemeter. Privacy is een mensenrecht. Laat het ons niet met het badwater weggooien onder het mom van technologische vooruitgang. Er worden al teveel maatregelen getroffen die onze privacy en vrijheid in dat kader inperken, zoals het ANPR-cameranetwerk, de ‘Smart-city’ en andere voorbeelden. De Liga maakt zich zorgen over de impact die de komende stemming over het ontwerp van decreet van de digitale meter op ons recht op privacy zal hebben.

Dit ontwerp van decreet betreft onder meer de uitrol van digitale meters. Als dit wordt goedgekeurd wordt elk huishouden vanaf 2019 verplicht een dergelijke digitale en slimme meter te (laten) installeren.

De slimme meter kan je meterstanden verzamelen én verzenden tot op het kwartier (of zelfs tot op de minuut) en schetst daardoor een gedetailleerd beeld van je privé-leven. Netbeheerders (en iedereen die toegang krijgt tot deze data) krijgen zo dus een heel gedetailleerd beeld van wat er in jouw huis gebeurt: wanneer je opstaat, wanneer je je huis verlaat, wanneer je thuiskomt, wanneer je gaat slapen, wanneer je op vakantie bent, hoeveel mensen er in je huis wonen, wanneer je je kleren wast, wanneer je kookt, of je ’s nachts vaak opstaat, of je laat uitgaat, of en wanneer er zich 'afwijkende' gebeurtenissen voordoen, etc. Zelfs welke (merken) apparaten je op welk moment gebruikt of welke tv-programma’s je bekijkt kan aan de hand van algoritmes afgeleid worden.

Francis Carron van de Liga licht toe dat “De Liga voor Mensenrechten vindt dat er een opt-in mogelijkheid moet bestaan. In zo’n opt-in systeem worden de digitale meters slechts geïnstalleerd bij burgers die daar expliciet om vragen. Minstens moet er een opt-out mogelijkheid voorzien worden, wat inhoudt  dat je een mechanische meter mag behouden of een digitale meter zonder communicatiemodule kan hebben. Dit systeem bestaat reeds in andere landen.

Naar aanleiding van de mogelijke bespreking van dit ontwerp van decreet in het Vlaams Parlement publiceerde de Liga samen met Datapanik een standpunt en riep parlementairen op om rekening te houden met onze privacy.

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.

Reacties

Anneke - 2 jaar geleden
Hoi In Nederland kan je ze weigeren en er worden andere meters geplaatst.Vele mensen hebben dat laten doen.Je kan daar een meter laten plaatsen zonder communicatiemodule want ik ga anders de digitale meter weigeren/Verders heb ik recentelijk een ganze nieuwe meterkast gehad vorig jaar want de meterkast is door verhuurster hier vernieuwd.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.