Vaarwel Privacy? Who Cares? De Liga Cares!

29 april 2011

De Liga voor Mensenrechten las met lede ogen het artikel over het verlies van privacy in De Morgen van donderdag 28 april.

Reactie op artikel in De Morgen van 28 april 2011 [lees hier het artikel online]

De Liga voor Mensenrechten las met lede ogen het artikel over het verlies van privacy in De Morgen van donderdag 28 april. Niet zozeer het verlies van privacy deed de Liga fronsen, want de Liga volgt al jaren deze bedenkelijke evolutie op de voet. Weinig verrassingen dus hier. Wat de Liga vooral zorgen baart is de klaarblijkelijke apathie bij internetgebruikers omtrent hun online veiligheid. De identiteitsdiefstal bij Sony maakt pijnlijk duidelijk waar de Liga al jaren voor waarschuwt: privacy is steeds meer een illusie.

Niet alleen gooien we al onze gegevens op het net, we worden ook dagelijks in de gaten gehouden door tientallen camera's, onze smartphones en gps maken het mogelijk om waar dan ook te worden gevolgd, onze gegevens zitten in meer dan honderd databases en overal laten we virtuele sporen na. Waar schuilt het gevaar, denkt u dan? Als identiteitsdiefstal en fraude u niet overtuigen dan kan het volgende dit misschien wel: zou u uw kredietkaartgegevens, uw wachtwoorden, uw pincodes of zelfs gewoon uw thuisadres zomaar meedelen aan eenieder die daar op straat naar vraagt? Nee? Waarom doet u dit dan wel online? Voelt u zich veiliger als u niet weet bij wie uw gegevens terecht komen? Heeft u zich nooit afgevraagd wat er gebeurt met al die gegevens? Of vertrouwt u er op dat uw gegevens worden gewist wanneer deze niet meer dienstig zijn? Wel nu, uw gegevens zijn een schat aan informatie voor al wie er – goed bedoeld én kwaadwillig – gebruik wil van maken.

Eerder dan ze te wissen worden ze massaal opgeslagen in tal van databases die niet vrij zijn van inbraken en andere misbruiken. U zou het een beetje kunnen vergelijken met het achterlaten van je portefeuille in een druk bezocht café. Alleen zou u daar wel voor teruglopen, niet? Stel je voor dat om het even wie die in handen zou kunnen krijgen. Wel, op internet kàn dat dus. Als we van alle gemakken die internet ons biedt – en toegegeven, dat zijn er heel wat - zorgeloos willen blijven genieten dan moeten we onze privacy op dezelfde wijze verdedigen zoals we dat doen in onze niet-digitale wereld. We laten ons graag verleiden door de ontelbare mogelijkheden, toepassingen en online-diensten die het wereldwijde web ons biedt, en privacy lijkt daarbij het minste van onze zorgen. Volgens politica en mensenrechtenspecialiste Eva Brems “zijn mensen sneller bereid dit recht op privacy in te ruilen voor andere behoeften, omdat ze niet meteen zien wat dit recht op privacy hen biedt of wat dit recht precies moet veilig stellen”. Mensen worden zich maar privacybewust wanneer ze zelf het slachtoffer worden. De Liga wil dit bewustzijn reeds in een vroeger stadium ontwikkelen opdat privacyschendingen kunnen worden voorkomen. Daartoe is het belangrijk iedereen, zowel jongeren als volwassenen, de waarde van privacy bij te brengen.

Discussieer hierover mee op onze facebook-pagina.

Deel dit artikel

   

Tags:

PRIVACY

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.