Verslag protestactie GAS te Mechelen

13 november 2012

Afgelopen zondag hebben een honderdtal Mechelaars actie gevoerd aan de Sint-Pieterskerk te Mechelen, naar aanleiding van het 'broodjesincident'. De Liga voor Mensenrechten was ook aanwezig op die actie.

Drie weken geleden werd een Mechelse scholier door de politie gearresteerd en drie uur vastgehouden op het politiebureau. De inbreuk: ‘een broodje eten op de trappen van de kerk’. De politie stelde prompt dat dit een overlastfeit is. Achteraf kreeg de jongen ook te horen dat hij een GAS-boete van honderd euro zou ontvangen. Volgens hem heeft hij enkel wat kruimels en een stukje wortel achtergelaten.

Toen dit incident bekend werd via de media ontstond er opnieuw een golf van verontwaardiging over de gemeentelijke administratieve sancties. De oproep tot een actie op Facebook was daar een uiting van en kreeg massaal gehoor op de sociale netwerksite. Er werd opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De manifestanten zouden allemaal hun broodje of boterhammen meenemen voor een picknick aan de trappen van de kerk.

De Liga voor Mensenrechten was zondagnamiddag ook aanwezig op de protestactie. We hebben onze ‘GAS? Nee bedankt!’-stickers verspreid onder de demonstranten. Hiervoor kregen we veel positieve reacties. Er hing een gemoedelijk sfeer onder de manifestanten en er was veel discussie over de GAS-boetes. We deden een kort interview met Saskia, één van de demonstranten. Ze gaf aan dat er zondag geprotesteerd werd om druk te zetten op het Mechelse gemeentebestuur. Het gemeentebestuur heeft na de ophef over het ‘broodjesincident’ beslist om een evaluatie uit te voeren van de toepassing van GAS in Mechelen, maar deze zou pas plaatsvinden in maart 2013. Voor Saskia is dit veel te laat: ‘in feite had zo’n evaluatie reeds veel sneller moeten gebeuren, het is onbegrijpelijk waarom men er zo lang mee heeft gewacht’. Verder stelde ze ook dat er meer aandacht moet zijn voor de preventie van openbare overlast. ‘Het is een realiteit dat er overlastproblemen zijn, maar GAS-boetes zijn repressief en zullen de grond van de problemen niet aanpakken’. Er is volgens Saskia meer nood aan recreatie en sociale projecten met jongeren.

 

Indien je interesse hebt om GAS-stickers te ontvangen, kan je steeds een e-mail met je bestelling sturen naar caroline@mensenrechten.be. We zenden dan jouw bestelling volledig gratis toe per post. Of download het antiGAS-icoon hier.

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.